Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Misteriozna bolest hara Centralnom Amerikom

    Misteriozna bolest koja hara pacifičkom obalom Centralne Amerike od 2000. godine je ubila više od 24.000 ljudi u Salvadoru i Nikaragvi a još hiljade drugih boluje od hronične bolesti bubrega koje nema nigde drugo na svetu.
     
    Jedan od žrtava, Hesus Ignacio Flores, sa 16 godina počeo je da radi na gradilištima i plantažama šećerne trske. Pre tri godine počeli su da mu otkazuju  bubrezi i njegovo telo je bilo prepuno toksina.
     
    Postao je preslab za rad – imao je grčeve, glavobolje i povraćao je. Umro je 19. januara u 51. godini. Sahranjen je na groblju u Čičigalpi, gradu u Nikaragvi koji je poznat po proizvodnji šećera.
     
    Studije su pokazale kako u Čičigalpi na svaka četiri muškarca najmanje jedan pati od simptoma hronične bolesti bubrega. Mnoge žrtve su upravo radnici koji rade na poljima šećerne trske.
     
    Mnogi lokalni lekari veruju da se krivac skriva među poljoprivrednim hemikalijama koje radnici godinama koriste bez ikakve zaštite. U Nikaragvi i Salvadoru se broj umrlih od hronične bolesti bubrega u poslednjoj deceniji udvostručio.
     
    Naučnici su primili izveštaje o ovom fenomenu sa područja koje se proteže od juga Meksika do Paname. Ministarka zdravlja Salvadora, Maria Izabel Rodrigez zatražila je međunarodnu pomoć jer je „epidemija narušila njihov zdravstveni sistem“.
     
    Ministarka kaže da je jedna od glavnih poteškoća za istraživanje ove bolesti to što se „sukobljava sa profitom koji se ostvaruje proizvodnjom i prodajom pesticida i insekticida“.
     
    Zapata Palacios takođe je osećao simptome misteriozne bolesti. Bivšem radniku u polju šećerne trske iz Čičigalpe lekari su rekli da ima gljivičnu infekciju.
     
    Nekoliko dana kasnije prevezen je u bolnicu u Činandegi gde su testovi pokazali kako je nivo kreatinina, koji je marker oštećenja bubrega, 25 puta viša od normalne.
     
    Porodica mu je rekla kako je hospitalizovan zbog dijalize, ali u stvarnosti su želeli dam u olakšaju bol pre nego što umre. Umro je 26. januara u 49. godini.
     
    Iza sebe je ostavio osmoro dece. Troje ih već radi u poljima šećerne trske a čak dvoje od njih već pokazuju znakove ove misteriozne bolesti.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE