Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Zatvara se centralna biblioteka u Sarajevu

    Nemogućnost dogovora Republike Srpske i Federacije BIH oko finansiranja nacionalnih institucija biće razlog zatvaranja Narodne i univerzitetske biblioteke (NUB) u Sarajevu, piše internet portal Balkan Insajt. Glavni problem sa kojim se Nacionalna i univerzitetska biblioteka suočava je što Bosna i Hercegovina nema ministarstvo kulture na državnom nivou.


    Ministarstvo kulture u BIH postoji samo na nivou entiteta i kantona koji su jedinice uprave u okviru većeg entiteta – Federacije Bosne i Hercegovine čije, pak, institucije ne mogu da se finansiraju iz tih budžeta.

    Novac za institucije kulture bi trebalo da obezbedi Ministarstvo civilnih poslova, međutim to nije slučaj.

    Direktor Narodne biblioteke Ismet Ovčina ističe da biblioteka pokušava da opstane u nemogućim uslovima i da nije dobila odgovor od nadležnih institucija kojima se obratila za pomoć.

    „Nemoguće je uopšte raditi a kamoli raditi na efikasan način“, rekao je Ovčina za portal Balkan insajt.

    Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Bosne i Hercegovine grejanje je isključeno još prvih dana januara, a uskoro će joj zbog neplaćanja računa biti isključena i struja, i to će dovesti do obustave rada. Zatvaranje ove državne institucije direktno će se odraziti na 4.000 stalnih korisnika, dovesti do neizvesnosti u pogledu opstanka arhive NUB, i prekida svih dogovora i projekata postignutih sa stranim partnerima.

    Armin Hadžialijagić, student postdiplomskih studija na Kriminalističkom fakultetu u Sarajevu, kaže da je zbog prestanka grejanja po jakoj zimi, već priličnio otežan rad u biblioteci i konstatuje sa žaljenjem da tamo više ne ide jer je hladnoća tolika da ne može da uči. „Ciča zima je tolika da ugrožava zdravlje, pa niko više ne može da postigne koncentraciju za rad i učenje“, kaže Hadžialijagić.

    Dve značajne kulturne instutucije u BiH već su zatvorene zbog nedostaka dogovora o njihovom finansiranju. Umetnička galerija je zatvorena 1. septembra 2011. a Zemaljski muzej u Sarajevu je zatvoren 5. januara ove godine.

    Narodni muzej BiH je bio pred zatvaranjem, od čega ga je spasila kratkoročna finansijska pomoć, ali samo za kratko, kako pomoći stoji i u imenu.

    Kanton Sarajeva je jednokratnim donacijama pomogao sa 125.000 evra Narodnoj biblioteci da preživi prošlu godinu, iako nije bio u obavezi da to učini.

    Čak i ako kanton Sarajevo prikupi neki dodatni novac i za ovu godinu, verovatno je da će on biti raspoređen na one institucije koje su takođe značajne a u još goroj su situaciji, navodi Balkan Insajt.

    Narodna i univerzitetska biblioteka BiH ustanovljena je dekretom 31. oktobra 1945. godine. Institucija je stekla univerzitetsku funkciju pa su zato njeni članovi mahom studenti, profesori i akademici i bila je aktivno uključena u većinu projekata vezanih za posleratnu obnovu dokumentarnog nasleđa BIH.

    Ustanovila je centar za usavršavanje bibliotekara, osnovala laboratoriju za restauraciju i konzervaciju bibliotečkih materijala kao i Centara: za međunarodni standardni broj knjige, ISBN; za Međunarodni standardni broj za serijske publikacije ISSN, za Međunarodni standardni broj za štampane muzikalije, ISMN.

    NUB je članica Međunarodne federacije udruženja biblioteka i institucija, IFLA, Konferencije evropskih nacionalnih biblioteka CENL, Evropske biblioteke TEL, kao i Lige evropskih istraživačkih biblioteka, Libero.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE