Lekari često prećutkuju istinu

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Lekari često prećutkuju istinu

  Jedna američka studija pokazala je da popriličan broj tamošnjih lekara ne govori pacijentima istinu o zdravstvenom stanju ili prećutkuju da su pogrešili u dijagnozi.
   
  Najnovija američka studija je pokazala da 11 procenata lekara proteklih godina nije svojim pacijentima reklo istinu o njihovom zdravstvenom stanju, dok je njih 20 odsto priznalo da, kada uoče da su pogrešili u dijagnozi, to prećutkuju pacijentu, strahujući da bi ovaj mogao da ih tuži. Osim toga, trećina lekara koja je učestvovala u studiji, smatra da pacijentima ne bi trebalo prijaviti kada pogreše. 

  “Istraživanje je pokazalo da imamo razloga za zabrinutost jer pojedini pacijenti ne dobijaju potpune i tačne informacije od svojih lekara,” objavljeno je nedavno u časopisu specijalizovanom za zdravlje. 

  Istraživanje je pokazalo da i lekari međusobno često imaju sukob mišljenja oko nekog slučaja. Međutim, psiholozi tvrde da iznošenje poluistina ili neistina pacijentu ne može da bude od pomoći. 

  Čak 55 odsto lekara priznalo je da su prošle godine dijagnoze i prognoze predstavljali mnogo pozitivnije nego što je bilo realnih osnova za to. Ipak, psiholozi se slažu da nije uvek dobro reći potpunu istinu, ali to se odnosi isključivo na slučajeve kada postoji opravdana bojazan da će se pacijent uznemiriti i njegovo zdravlje znatno pogoršati zbog toga. 

  “Lekari, naročito kada je reč o teškim bolestima, prećutkuju istinu, bilo zbog toga što ni sami ne mogu da prognoziraju kada će i da li će uopšte pacijent ozdraviti, ili što članovi porodice to zahtevaju od njih. 

  Međutim, zabrinjavajući je što to čine i kada strahuju da možda nisu adekvatno intervenisali u određenom slučaju i da mogu biti sankcionisani,” ističu istraživači. 

  Studije pokazuju da lekari koji iskreno i sa dozom kajanja priznaju pacijentu da su načinili propuste u njegovom lečenju, ređe dobiju tužbu od oštećenog, nego oni koji uporno prećutkuju istinu, negiraju je i osorno se ponašaju iako su krivi. 

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE