Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Zrenjanin: Zbog hladnoće samo hitne operacije

    U zrenjaninskoj Opštoj bolnici „Đorđe Jovanović“ rade se samo hitne operacije, a ranije zakazane operacije su odložene do daljnjeg zbog hladnoće, saopšteno je iz te ustanove.
     
    Načelnik Odeljenja opšte hirurgije Miroslav Davidov rekao je novinarima da je takva odluka doneta zbog izuzetno niskih spoljašnjih temperatura, a da će se stanje normalizovati najverovatnije oko 20. februara, kada se očekuje poboljšanje vremenskih uslova.
     
    „Urgentne operacije rade se redovno, imamo zalihe krvi za te urgentne operacije, ali, budući da je i davaoca krvi zbog vremenskih prilika manje, mi sada na taj način i štedimo kako ne bismo došli u situaciju da je nemamo“, objasnio je on.
     
    Davidov je ukazao da sama operacija pri niskim spoljašnjim temperaturama ne predstavlja problem, ali da sveže operisanim pacijentima nije preporučljivo izlaganje niskim temperaturama pri dolasku na previjanje.
     
    „Lako se može uraditi operacija, ali postoji ceo proces oko lečenja tih ljudi i mi sada smatramo da takav broj pacijenata ne bi mogao bezbedno da se zbrinjava, ni kod nas ni u ambulantama opšte prakse“, dodao je Davidov.
     
    Prema njegovim rečima, broj zakazanih operacija nije alarmantan, a kada se stanje normalizuje i počne rad punim kapacitetom neće se stvoriti liste čekanja tako da pacijenti nemaju razloga za brigu.
     
    Od početka snežnih dana u Zrenjaninu, ukupan broj pacijenata na Odeljenju za prijem i zbrinjavanje urgentnih stanja smanjen je na oko 120, što iznosi oko 60 odsto prosečnog dnevnog broja pacijenata. Međutim struktura pacijenata je promenjena, pa je u ovom periodu povećan broj pacijenata sa povredama i uglavnom se radi o lakšim prelomima.
     
    Kapacitet Ortopedskog odeljenja i spremnost, i stručno i tehnički je na nivou da se, kako navode, apsolutno može zbrinuti i puno veći broj povreda.
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE