Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Fizičko kažnjavanje ostavlja dugotrajne posledice

    Roditelji koji fizički kažnjavaju svoju decu mogu time da im smanje koeficijent inteligencije i izazovu dugotrajne štete u razvoju, rezultat je velike studije sprovedene u Kanadi, piše Hina.
     
    Naučnici koji su proučili podatke iz 80 istraživanja sprovedenih u poslednjih 20 godina ističu da su zdravstveni aspekti problema fizičkog kažnjavanja dece bili uveliko zanemareni i zasenjeni raspravama oko prava roditelja da sami odluče o načinu na koji će disciplinovati svoju decu.
     
    Brojni dokazi pokazuju koliku štetu fizičko kažnjavanje ostavlja na detetu, kaže Džoan Djurant, profesorka na Univerzitetu u Manitobi koja je radila na istraživanju objavljenom u časopisu Canadian Medical Association Journal.
     
    Istraživanja su do sada pokazala da su deca koja su fizički kažnjavana agresivnija i pokazuju asocijalno ponašanje, javljaju se kognitivni problemi i razvojne poteškoće, sklonost depresiji i zloupotrebi droga.
     
    Poslednja istraživanja čak pokazuju da se na taj način može smanjiti siva moždana masa u područjima mozga koja su bitna u testiranju inteligencije.
     
    “Mi pitanje fizičkog kažnjavanja još smatramo kontroverznim iako ne znam zašto jer rezultati istraživanja ne pokazuju ništa kontroverzno”, kaže Durant dodajući da sva istraživanja o štetnosti fizičkog kažnjavanja pokazuju iste rezultate.
     
    Iako fizičko kažnjavanje nije tako rašireno kao što je bilo pre 20 godina, mnogi se još uvek drže prakse “batina je iz raja izašla” i smatraju zabranu ograničavanjem prava roditelja.
     
    „Nema istraživanja koja pokazuju da postoji ikakva dugoročna korist od fizičkog kažnjavanja“, ističe Durant.
     
    Fizičko kažnjavanje dece do sada je zabranjeno u 32 zemlje.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE