Olovo u krvi dece iz Zajače

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Olovo u krvi dece iz Zajače

  Analize zdravlja dece u Zajači kod Loznice pokazale su povećano prisustvo olova u krvi, ali stručnjaci tvrde da količine nisu tolike da bi bila neophodna terapija.


  Meštani ipak traže da se obavi analiza zdravlja svih stanovnika tog mesta i uspostavi detaljnija kontrola i merenje kocentracija olova u vazduhu i zemljištu.

  Pomoćnik ministra zdravlja Petar Bulat kazao je da je analiza zdravlja 127 dece iz Zajače gde se nalazi Topionica olova, susednog Paskovca i Trbušnice pokazala da u Zajači 34, 7 odsto dece ima kocentracije olova u krvi koje iznose od 20 do 45 mikrograma olova u decilitru krvi, što ne zahteva posebnu terapiju.

  On je kazao da su dozvoljene količine 10 mikrograma i da te količine olova u krvi ima 13 odsto dece u Zajači, a količine od 10 do 15 mikrograma 28 odsto njih. Vrednosti od 15 do 20 mikrograma olova u decilitru krvi pokazale su se u krvi kod 14 odsto mališana.

  On je rekao i da je tokom analiza primećeno da deca čiji su roditelji ili neko od članova porodice radi u topionici ili je ranije radio imaju najviše vrednosti olova u krvi, što, kako je kazao, jasno pokazuje da postoji kontaminacija te materije. On je kazao da je istraživanje zdravlja dece sprovedeno u decembru, a rezultati su ustanovljeni u laboratoriji Univerzitetske klinike u Briselu.

  Sa roditeljima i predstavnicima Mesne zajednice u Zajači dogovoreno je da lekari Instituta za majku i dete u Beogradu dođu uskoro u Zajaču i detaljnije pregledaju decu.

  Najavljeno je i da će uskoro biti obavljene kontrole zdravlja i starijeg stanovništva, a ne samo dece.

  Predsednik Saveta Mesne zajednice Zajača Slobodan Živanović rekao je da su resornim ministarstvima ostavili rok do 20. februara da odgovori na postavljene zahteve koji se odnose na to da se analizira krv svih žitelja tog mesta i susednog Paskovca. Takođe traže da se obavi kontrola zemljišta, vode, vazduha i postave instrumenti za merenje zagađenosti vazduha, kao i da se zabrani uvoz olovnog oksida u topionici i smanji proizvodnja.

  On je kazao da su ti zahtevi dogovoreni na zboru građana krajem januara i da su prosleđeni nadležnim ministarstvima i kompaniji “Farmakom”, u čijem je vlasništvu Topionica olova “Zajača”.

  Republički inspektor za zaštitu životne sredine Nada Lukić rekla je da će uskoro u Zajači biti postavljena merna stanica kako bi se podaci svakodnevno obrađivali i slali na analizu. Ona je kazala da se analize kocentracija praškastih materija u vazduhu obavljaju dva puta godišnje i da je poslednja analiza koja je obavljena u septembru pokazala da nije bilo prekoračenja kada je u pitanju kocentracija olova i drugih praškastih materija u vazduhu.

  Analize u julu prošle godine pokazale su da su samo dva dana kada su temperature bile veoma visoke zabeležene povećane kocentracije olova u odnosu na granične vrednosti. Ona je navela da je u narednom periodu planirana i sanacija deponije na koju se odlaže šljaka iz topionice.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE