Kina: Kazna zbog drugog deteta, čak i ako ga rodite u Hong Kongu

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Kina: Kazna zbog drugog deteta, čak i ako ga rodite u Hong Kongu

  Vlasti južne kineske provincije Guangdong su upozorile roditelje da mogu biti novčano kažnjeni ili otići u zatvor zbog drugog deteta, čak i ako je ono rođeno u Hong Kongu, gde ne važi striktna kineska politika “jednog deteta”.


  Upozorenje roditeljima najprosperitetnije kineske provincije je deo nastojanja da se zaustavi najezda kineskih porodilja na bolnice u Hong Kongu.

  Porođajne ture u tu autonomnonu kinesku teritoriju postale su izuzetno popularan način da se izbegnu striktna kineska pravila o planiranju porodice, koja ograničavaju većinu parova u gradovima na po jedno dete.
   
  List “Čajna dejli” je objavio danas da je provincijski funkcioner za planiranje porodice Džang Feng rekao da će roditelji iz Guangdonga biti kažnjeni zbog nedozvoljenog drugog detata bez obzira gde je ono rođeno, a da će državni službenici biti otpušteni.

  Politika planiranja porodice nedosledna


  Politika planiranja porodice je dugo na snazi, ali je njena primena u poslednje vreme nedosledna.

  S mogućnošću posedovanja privatnih firmi, bogaćenja Kineza i znatnog raslojavanja društva, dosadašnje kazne zbog većeg broja dece više ne pogađaju imućnije stanovnike Kine.

  Po zakonu o planiranju porodice drugo dete nema pravo na socijalno osiguranje i besplatno školovanje, a roditelji su osim novčane kazne mogli da ostanu i bez državne službe.

  Bogatiji Kinezi sada ne brinu za posao, decu šalju u privatne škole, a novčane kazne su im najmanji problem.

  To što im se žene ne mogu da porode s drugim detetom u državnoj bolnici zaobilaze putovanjem u inostranstvo, po mogućnosti SAD, a za one skromnije dobar je i Hong Kong gde ne pitaju koliko dece imaš.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE