Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Biblioteka Beograda u projektu Europeana

    Biblioteka grada Beograda postala je partner u medjunarodnom projektu Europeana avernes, kojim se promoviše Europeana, portal ka digitalnim bibliotekama i arhivama muzeja u Evropi.

    Portal vodi do 22 miliona digitalnih objekata, a njihov broj ubrzano raste, jer raste i broj institucija koji koriste Europeanu, rekao je agenciji Beta pomoćnik direktora gradske biblioteke Pedja Djukić.

    Prema njegovim rečima, cilj projekta je da podigne svest i kod profesionalnih korisnika, na primer političara, i kod običnih gradjana, da kulturno nasledje može biti pokretač ekonomskog razvoja i prenosilac znanja, i da se do tog znanja može doći upravo preko Europeane, kroz pristup kulturno informacionom blagu Evrope.

    „To znači da će obični korsnik moći da pogleda virtuelne izložbe muzeja u Španiji ili da na neku odredjenu temu pronadje objekte koji se nalaze u Evropi – recimo da putem dokumenata i stila objekata isprati kuda su se kretale odredjene migracije“, izjavio je Djukić.

    On je precizirao da pod digitalnim objektima u ovom smislu treba podrazumevati tekstove, slike, zvuke, pokretne slike, 3D modele i sve druge objekte u digitalnom formatu.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE