Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Wall Street oprezan zbog pregovora u Grčkoj

    Na Wall Streetu su u utorak cene deonica blago porasle, a trgovalo se oprezno jer ulagači nisu bili spremni znatnije menjati pozicije, s obzirom da još nisu završeni pregovori u Grčkoj o restrukturiranju dugova i novim merama štednje.
     
    Dow Jones indeks ojačao je 33 boda, ili 0,26 posto, na 12.878 bodova, najviši nivo od maja 2008. godine, četiri meseca pre izbijanja finansijske krize. S&P 500 porastao je, pak, 0,20 posto, na 1.347 bodova, a Nasdaq indeks 0,07 posto, na 2.904 boda.

    Makroekonomski podaci koji ukazuju na jačanje američke ekonomije i dobri poslovni rezultati kompanija potiču rast cena deonica, ali grčka dužnička kriza i dalje ne dozvoljava snažniji zamah. „Vodi se rat između fundamenata, koji se poboljšavaju, i mogućnosti slabljenja makroekonomskih pokazatelja zbog geopolitičkih rizika iz Evrope. Još uvek čekamo što će biti s Grčkom“, kaže Endrju Goldberg, strateg u J. P. Morgan Fundsu.

    A grčka vlada priprema listu bolnih reformi koje mora sprovesti kako bi dobila drugi paket međunarodne pomoći, vredan 130 milijardi evra, koji je ključan da bi ta članica eurozone izbegla bankrot. Vodeće grčke političke stranke i juče su odgodile odluku o tim reformama, ali s druge strane ohrabrujuće deluju vesti da su grčka vlada i njeni kreditori nadomak sporazumu o restrukturiranju dugova. Ako grčka vlada ne pristane na daljnje mere štednje i ne postigne dogovor s kreditorima o restrukturiranju dugova, u martu neće moći isplatiti 14,5 milijardi evra vredne obveznice koje stižu na naplatu.

    U slučaju bankrota Grčke, to bi gotovo sigurno izazvalo fiskalne probleme i drugim prezaduženim članicama eurozone, što bi dovelo do poremećaja na kreditnim tržištima.

    U fokusu ulagača su i kvartalni finansijski izveštaji. Većina kompanija i dalje izveštava o boljim rezultatima nego što se očekivalo, ali nedovoljno dobrim da bi otklonili zabrinutost u vezi moguće recesije u eurozoni.

    Zahvaljujući dobrim poslovnim rezultatima, cena deonice Coca Cole porasla je juče 0,8 posto, dok je deonica Walt Disneya, zbog razočaravajućeg izveštaja, pojeftinila 1,3 posto.

    Dosad je izveštaje objavila 301 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, pri čemu ih je 60 posto nadmašilo očekivanja, dok je u prethodnim kvartalima to ostvarilo oko 70 posto kompanija.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE