Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Do kraja februara 420 mil EUR ruskog kredita za železnice

    Do kraja februara biće potpisan prvi ugovor vredan 420 miliona evra ya nekoliko projekata u železničkoj infrastrukturi na osnovu ruskog državnog kredita od 600 miliona evra, izjavio je za „Blic“ Dejan Lasica, pomoćnik ministra infrastrukture za železnicu.

    U Srbiji je već desetak dana ruska delegacija, koja se sa domaćim stručnjacima dogovara o detaljima ostvarivanja ruskog kredita.

    – U toku su pregovori o ceni i procentualnom učešću domaćih i ruskih firmi, a završetak pregovora se očekuje tokom nove posete ruske delegacije u februaru. Ostali delovi ugovora su u velikoj meri usaglašeni – objašnjava Lasica.

    Prvi ugovor koji će biti potpisan do kraja februara obuhvata izgradnju drugog koloseka pruge Beograd-Pančevo, projektantska vrednost 45 miliona evra, nabavku dizel-motornih garnitura za potrebe „Železnica Srbije“, oko 75 miliona evra, izgradnju pruge Valjevo-Loznica, projektantska vrednost 270 miliona evra, rehabilitaciju deonice na Koridoru 10, 111 kilometara pruga u vrednosti oko 30 miliona evra i nedostajuću tehničku dokumentaciju, glavni projekat za deonicu Valjevo-Loznica.

    Dogovoreno je, prema rečima Lasice, da se ruski kredit fazno realizuje i da tokom ove godine počne ostvarivanje projekata čija je tehnička dokumentacija usaglašena i potvrđena.

    Osim usaglašenih projekata, moguće je da se iz kredita finansira i izgradnja tehničko-putničke stanice Zemun vredne oko 29 miliona evra, izgradnja „Beograd centra“ za oko 108 miliona evra i modernizacija pruge Beograd-Bar.

    – Uslov za ostvarivanje svih projekata je i zaključivanje bilateralnog kreditnog ugovora između dve države sa jasno naznačenim predmetom radova. Taj sporazum mora biti ratifikovan u Narodnoj skupštini. U skladu sa Zakonom o javnim nabavkama, uslov za sprovođenje projekata bez javnog tendera je postojanje bilateralnog međudržavnog sporazuma. Radna verzija tog sporazuma nalazi se na razmatranju u ruskom ministarstvu finansija – dodao je Lasica.

    Ruska firma „Zarubestroj tehnologije“, ćerka firma „Ruskih državnih železnica“, otvorila je predstavništvo u Srbiji krajem prošle godine. Ova firma, kako ističe Lasica, biće nosilac posla u čitavom projektu u saradnji sa domaćim firmama.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE