Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Zaposleni mogu da odbiju rad na otvorenom

    Uprava za bezbednost i zdravlje na radu pri Ministarstvu rada i socijalne politike saopštila je da su poslodavci, zbog niskih temperatura i snežnih padavina, u obavezi da organizaciju rada sprovedu tako da se izbegne obavljanje poslova na otvorenom koji bi mogli da izazovu oštećenje zdravlja zaposlenih.
     
    Kako je navedeno, pozitivnim propisima Srbija nema definisanu minimalnu spoljnu temperaturu, kao i zemlje EU, pri kojoj bi se morao obustaviti rad zaposlenih koji su izloženi štetnom uticaju te temperature.
     
    Rad pri niskim temperaturama podrazumeva prilagođavanje režima rada i organizaciju rada, u toku radnog vremena, preraspodelu radnog vremena, pauze za odmor, obezbeđivanje prostorija za zagrevanje, zaklona, kao i dovoljne količine toplih napitaka.
     
    „Povodom nastale vanredne situacije, kada postoji potreba za primenu posebnih preventivnih mera pri radu na otvorenom prostoru, a radi bezbednosti i zaštite zdravlja zaposlenih, poslodavci su u obavezi da sprovedu organizaciju rada na takav način da se izbegne obavljanje poslova na otvorenom koji bi mogli da izazovu oštećenje zdravlja zaposlenih“, navedeno je u saopštenju.
     
    U skladu sa propisima o bezbednosti i zdravlju na radu, poslodavci su dužni da preduzmu sve preventivne mere, a naročito organizacione i tehničke, sa posebnom obavezom da zaposlenima daju odgovarajuća sredstva i opremu za ličnu zaštitu na radu.
     
    Zaposleni u skladu sa navedenim propisima mogu i da odbiju da rade ako im zbog neobezbeđenih i neodgovarajućih sredstava i opreme za ličnu zaštitu na radu, preti neposredna opasnost po zdravlje.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE