Novi Sad: Povećava se broj obolelih od zaušaka

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Novi Sad: Povećava se broj obolelih od zaušaka

  Epidemija obolelih od zaušaka, koja je pre pet dana objavljena u Novom Sadu, raste: do ponedeljka je pomoć lekara zatražilo ukupno 27 zaraženih.
   
  Iz Instituta za javno zdravlje Vojvodine saopštili su da je, od sredine januara, kada je zabeleženo prvih 11 studenata iz BiH obolelih od zauški, do ponedeljka gotovo dvostruko više njih bilo na ispitivanju.
   
  – Do sada je jedan pacijent hospitalizovan – navode u toj zdravstvenoj ustanovi – Većina obolelih nije vakcinisana ili nema podatke o vakcinaciji, koja, je inače, kod nas obavezna od 1986. godine.
   
  Oni, koji su ranije preležali zauške, ne mogu ponovo da se zaraze. Kako se virus „mumps“, koji izaziva zauške, širi kapljično, putem kijanja, zajedničkom upotrebom ličnih stvari, pribora za piće i jelo, lekari narednih dana očekuju porast broja obolelih.
   
  – Trenutno, radi sprečavanja širenja zaraze, u kućnim uslovima je izolovano 16 studenata iz Bosne i Hercegovine i četiri iz Novog Sada i svi oni privatno stanuju.
   
  Oboljenje kod ostalih pacijenata, koji su žitelji Novog Sada, dijagnostikovali su izabrani lekari i ovi pacijenti su se leče u kućnim uslovima – kaže dr Lidija Turo, epidemiolog iz Zavoda za zaštitu zdravlja studenata. Ona očekuje novi talas obolelih i savetuje da se oni koji osete otok ušnih žlezda, bol prilikom gutanja, povišenu temperaturu i malaksalost, odmah jave lekarima.
   
  Lekari tvrde da su komplikacije ove bolesti retke, ali se, ipak, mogu javiti upale testisa, jajnika, pa i moždanice. Parotitis je opasniji za mladiće, koji ako se na vreme ne leče – mogu da ostanu i trajno sterilni.
   
  Inače, inkubacija zaraženih zauškama traje od devet do 25 dana, a oboleli su najzarazniji prva tri dana, pre pojave prvih simptoma, kao i do devet dana od pojave bolesti. Od zauški najčešće obolevaju deca, a ređe adolescenti.
   
  Zbog pojave virusa „mumpsa“ u Novom Sadu, Dom zdravlja sprovodi reviziju vakcinalnih kartona. Istovremeno, nadoknađuje se propuštena imunizacija za decu uzrasta od 12 meseci do 14 godina. Po Zakonu, sva deca rođena počev od 1986. godine do danas, moraju da se vakcinišu protiv virusa mumpsa.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE