Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Novi centri za dijalizu

    Republički fond za zdravstveno osiguranje i Ministarstvo zdravlja u toku ove godine otvoriće 12 novih centara za dijalizu u okviru postojećih zdravstvenih ustanova u nekoliko gradova Srbije, piše Press.


    Tako će biti drastično rasterećena kasa Fonda, jer su zbog nedostatka kapaciteta pojedini pacijenti dijalizu obavljali u privatnim zdravstvenim ustanovama, što je refundiranjem sredstava država plaćala čak 105 evra po pacijentu.
     

    U Beogradu 100 mesta

    Kako piše Press, ove godine biće adaptirano sedam ustanova za dijalizu, a u toku ove godine još pet će dobiti odobrenje za obavljanje ove delatnosti.

    – Ove godine za dijalizu će biti adaptirani Dom zdravlja „Kovačica“, Zdravstveni centar „Petrovac na Mlavi“, ZC „Užice“, Opšta bolnica „Priboj“, Specijalna bolnica za interne bolesti „Vrnjačka Banja“, KBC „Dr Dragiša Mišović“, a biće povećani i kapaciteti u Opštoj bolnici u Šapcu. Pored ovih, u toku 2012. godine još pet ustanova dobiće odobrenje za obavljanje dijalize, a to su domovi zdravlja u Tutinu, Lebanu, Sopotu i Grockoj i ZC „Aleksinac“ – naveli su za Press u Ministarstvu zdravlja.

    Prema podacima republičkog fonda, samo u Beogradu broj mesta za dijalizu u ustanovama biće povećan za više od 100, a u Vojvodini za oko 50 mesta.

    – KBC „Dr Dragiša Mišović“ otvoriće najsavremeniji centar za dijalizu, koji će raditi u dve smene, a imaće 68 novih mesta. U Lazarevcu su kapaciteti prošireni za još 30 mesta, u KBC „Zemun“ za šest, na VMA za 16, a Barajevo, Obrenovac i Mladenovac dobiće ukupno osam novih mesta. U Nišu će se za nekoliko meseci, kada se završi adaptacija prostora, značajno proširiti ovi kapaciteti – rečeno je Pressu u Fondu.

    Pomak u lečenju

    Trenutno u Srbiji ima 53 centra sa 1.040 mesta, u kojima na dijalizu ide 4.128 bubrežnih bolesnika, dok je na kućnoj dijalizi 468 pacijenata.

    Proširenjem kapaciteta biće olakšana dijaliza za pacijente, ali i kasa Fonda za zdravstvo, iz koje se plaćala dijaliza i koja se zbog nedostatka mesta u državnim obavljala i u privatnim ustanovama do početka ove godine. Kako saznajemo u Fondu, te privatne ustanove biće angažovane tek ako državne ne budu mogle da zadovolje potrebe pacijenata.

    Predsednik Saveza bubrežnih bolesnika Nikola Gruber ocenio je da je ovo što država radi pomak. On napominje da broj pacijenata kojima je potrebna dijaliza drastično raste i da ih je sada 4.500.

    – Kvalitet dijalize iz godine u godinu sve je bolji, pa je i preživljavanje na dijalizi mnogo veće. Ima onih koji su na dijalizi i po 30 godina. Transplantacija zbog nedostatka organa ne prati povećanje pacijenata na dijalizi – naveo je on.

    Inače, Republički fond za zdravstveno osiguranje je prošle godine za obavljanje dijalize potrošio četiri milijarde dinara. 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE