Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Slovenci ukidaju ministra kulture

    U novoj vladi Janeza Janše neće biti ministra kulture i ministra ekologije. Ovo je najmanja slovenačka vlada do sada.
     
    Ministarstva će biti pripojena drugim resorima, tako da će kulturu pokrivati ministar prosvete, nauke i sporta, a ekologiju ministar poljoprivrede i ministar saobraćaja. Da apsurd bude veći, upravo je resor ekologije dobio ministar saobraćaja, koji je i najveći zagađivač i “protivnik” ekologije.
     
    Slovenačka javnost zgrožena je što se ukida ministarstvo kulture, pa ni obrazloženja da je reč o štednji ne pomažu. Janšin kabinet do sada je i najmanji, sa svega 11 ministara, a u utorak će parlament raspravljati o predloženim kandidatima, kako bi u petak vlada mogla da postane operativna. 

    Novi šef slovenačke diplomatije Karl Erjavec imaće u novoj vladi možda najlakši posao, jer je sve neugodne probleme, poput graničnog spora, odradio bivši ministar Samuel Žbogar. 

    Sva ministarstva čekaju brojni reformski zahvati, koji pre svega znače smanjenje broja ljudi. Otpora je već sada mnogo, a potpisuje se i peticija da se vrati ministarstvo kulture, koju je potpisalo više od 10.000 ljudi. 

    Borba protiv nezaposlenosti, ipak, glavni je cilj nove Janšine vlade. Teški dani čekaju i penzionere, pogotovo posle najave da će mnogi, dve do tri godine pre penzije, biti poslani kući “na čekanje”, uz otpremninu. Penzije će u Sloveniji uskoro biti zamrznute, pa se malo povećanje može da očekuje tek sledeće godine. Ipak, svi detalji reforme penzijskog sistema još nisu poznati.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE