Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Manuka med ubija bakterije

    Manuka med sa Novog Zelanda napravljen iz cvetova biljke manuke. Pomaže kod lečenja brojnih vrsta bakterija, pa čak i onih otpornih na antibiotike, prenosi Daily Mail. Već posle dva sata tretmana med ubija više od 85 posto bakterija koje uzrokuju infekciju, a ujedno im otežava i širenje u ranama, otkrili su naučnici Univerziteta Kardif.
     
    Iako su zdravstvene dobrobiti meda dugo poznate, njegovo delovanje dosad nije bilo naučno objašnjeno. Naučnici su se fokusirali na delovanje manuka meda na bakteriju Streptococcus pyogenes, koja je bezazlena sve dok ne inficira rane. Klice te bakterije formiraju zaštitni sloj u rani, a on sprečava delovanje antibiotika. Međutim, već mala količina meda ometa rad tih i drugih bakterija, a takođe sprečava širenje i delovanje superbakterije MRSA (Methicillin-resistant Staphylococcus aureus).

    – Postoji nužna potreba za pronalazak novih načina lečenja rezistentnih bakterija. Med bi mogao da bude izvrstan i prirodan lek, ali ne onaj kupljen u prodavnici, već sterilisan do poželjnog medicinskog nivoa – objasnila je autorka studije dr. Sara Madoks.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE