Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    BiH ne koristi energiju iz obnovljivih izvora

    U BiH nema proizvodnje energije iz obnovljivih izvora, izuzev malih hidroelektrana ukupne instalisane snage 37,7 megavati, od čega u Federaciji BiH 23,7 a u Republici Srpskoj  14 megavati.

    Američka agencija “Bloomberg” javlja da za sada nema akcionog plana za promociju obnovljivih izvora energije, niti zakonske regulative na nivou BiH.
     
    Interesovanje za izgradnju vetroelektrana u BiH postoji i u toku je prikupljanje projektne dokumentacije i izgradnje vetroparka u Tomislavgradu, Livnu i Podveležju. Trenutno u BiH postoji jedan fotonaponski sistem snage 3,9 kilovata koji je postavljen na krovu Centra za decu sa posebnim potrebama “Los Rosales”  u Mostaru.
     
    Sredstva za podsticaje predviđene Uredbom za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora i efikasne kogeneracije plaćaju potrošači električne energije na mesečnom nivou. Kao naknadu za obnovljive izvore energije u FBiH potrošači izdvajaju 0,001 KM plus PDV po kilovat-času, dok će u Srpskoj naknadu plaćati svi potrošači po ceni od 0,018 KM na mesečnom nivou za utrošeni kilovat-čas električne energije.
     
    Prema “Bloombergovom” istraživanju, u svetu je prošla godina bila rekordna po ulaganjima u obnovljive izvore energije i iznosila su 260 milijardi dolara, što je pet odsto više u odnosu na 2010. godinu, a gotovo petostruko više u odnosu na 2004. godinu u kojoj su ova ulaganja bila 53,6 milijardi dolara.
     
    Evropa kao celina je imala rast investicija u obnovljive izvore energije od tri odsto, na 100,2 milijarde dolara, sa najvećim ulaganjima u tehnologije solarne energije.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE