Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Monti: Doživotni radni odnos je monoton

    Premijer Italije Mario Monti je pokrenuo debatu o reformi tržišta rada i ocenio da „stalno zaposlenje više ne postoji“ i da je doživotni radni odnos „monoton“.

    „Mladi moraju da se naviknu da više nemaju radno mesto za ceo život“, kazao je i dodao da je „isto radno mesto celog života monotono“ i da je „dobro menjati i prihvatati izazove“.

    Monti je takođe naveo da zakoni o radu koji značajno ograničavaju otpuštanje radnika „štete razvoju Italije“ i da su ti propisi rezultovali „strašnim aparthejdom na tržištu rada između onih koji su unutar njega i mladih ljudi koji se trude da uđu na to tržište“.

    Političari čitavog političkog spektra su osudili tu izjavu Montija, koji je na vlast došao tek u novembru i trenutno se nalazi usred osetljivih pregovora o reformama zakona koji reguliše tržiste rada, u cilju oživljavanja italijanske privrede.

    „Govoriti o monotoniji kada milioni Italijana prolaze kroz težak period nije na mestu“, kazala je Đulijana Karlino iz partije Italija vrednosti i podsetila da je stopa nezaposlenosti posebno visoka među mladima.

    Paolo Ferero iz Partije komunističke obnove smatra da je „to uvreda za mlade. Kako govoriti o monotoniji stotinama hiljada eksploatisanih, nedovoljno plaćenih, obespravljenih“.

    Italijanska vlada i ministarka za socijalna pitanja Elsa Fornero žele da do kraja februara dovrše reformu tržišta rada, u okviru mera koje vlada od novembra sprovodi kako bi strukturalno obnovila zemlju i time dobila poverenje tržišta.
     
     
    Najnoviji podaci pokazuju da stopa nezaposlenosti u Italiji iznosi 8,9 odsto i da gotovo trećina ili preciznije 31 odsto mladih između 15. i 24. godine starosti, a koji ne pohađaju školu ili fakultet, ne radi.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE