Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Ciklus čeških filmova u Domu kulture Studenski grad

    U okviru ciklusa „U osvit Praškog proleća“ od 6. do 22. februara u Domu kulture Studentski grad (DKSG) biće prikazano šest čeških filmova snimljenih tokom šezdesetih godina, najavljeno je danas iz te ustanove.
     
    U saradnji s Jugoslovenskom kinotekom, biće prikazani filmovi Miloša Formana „Crni Petar“, „Gori, moja gospođice“ i „Ljubavi jedne plavuše“, zatim „Hirovito leto“ Jiržija Mencla, „Intimno osvetljenje“ Ivana Pasera i „Trgovina na korzou“, u režiji Jana Kadara i Elmara Klosa. Tokom pedesetih godina snimljeno je više filmova koji su bili svojevrsna prethodnica češkom „novom filmu“ šezdesetih. 
     
    Impozantan je spisak reditelja koji su u tom periodu debitovali (V. Jasni, F. Vlačil, K. Kahina…) i sa starijim autorima (V. Krška, J. Kadar i E. Klos) snimili opus koji je promenio konvencionalnu produkciju. Videli su realno stanje društva i poznati češki lirizam primenili na aktuelne teme. 

    Nekoliko filmova je 1959. zabranjeno, ali neki od autora su, ipak, nastavili s doprinosom češkom i svetskom filmu i tokom šezdesetih godina, ponajviše dvojac Kadar – Klos sa Oskarom nagrađenim filmom „Trgovina na korzou“. 

    Tokom 1963. pojavila se grupa mladih reditelja i snimila svoje prve filmove sa idejom da predstave društvene tokove na neuobičajen način, fokusirajući se na svakodnevni život kroz sudbine antiheroja. Svi su bili pod uticajem tada nadolazećeg „Cinema verite“-a i ranijeg neorealizma. U toj grupi isticali su se Forman, Vera Hitilova, Paser, Jaroslav Papušek, Mencl. U njihovim filmovima svoju priliku dobili su i naturščici, a stil koji su formirali bio je slobodan pristup narativu, kao i nekonvencionalna upotreba kamere koja snima svakodnevno okruženje češkog „socijalističkog čoveka“.
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE