Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Pregovori IAEA i Irana u konstruktivnoj atmosferi

    Pregovori delegacije Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) sa Iranom održani su u Teheranu u „pozitivnoj i konstruktivnoj atmosferi“, javila je poluzvanična iranska novinska agencija Fars.

     
    „Razgovori Irana i tima inspektora iz IAEA bili su konstruktivni i (…) dve strane su se dogovorile da nastave razgovore“, izjavio je toj agenciji neimenovani izvor u glavnom gradu Irana, prenosi Reuters.

    Organizacija za iransku atomsku energiju (Atomic Energy Organization of Iran, AEOI) je, takođe, saopštila da su trodnevni razgovori završeni i da je dogovoren nastavak konsultacija, preneo je Itar-Tass. U saopštenju Organizacije se ističe da je određen period za narednu rundu pregovora, ali se konkretan datum ne navodi.

    Šestočlana delegacija IAEA sa glavnim inspektorom Hermanom Nakertsom na čelu, u Teheran je doputovala u nedelju, a prema iranskim izvorima, tokom razgovora razmatrana su pitanja koja se odnose na iranski nuklearni program „koja su ostala nedefinisana“.

    Reuters prenosi da je iranska državna TV Al-Alam na arapskom jeziku javila, pozivajući se na neimenovanog zvaničnika, da su danas tokom razgovora tema bila samo „tehnička i pravna pitanja“, a da tim nije posetio nijedno od nuklearnih postrojenja. Britanska agencija, takođe, prenosi izveštaj iranske agencije IRNA da se nekoliko tvrdokornih iranskih studenata okupilo ispred zgrade AEOI, protestujući protiv posete inspektora IAEA.

    Ministar inostranih poslova Irana Ali Akbar Salehi izjavio je juče da je Teheran „veoma optimistički nastrojen u vezi sa tom posetom“.

    „Iran ne sprovodi nikakve tajne ili ilegalne radove. Čitava iranska nuklearna aktivnost je transparentna“, rekao je šef iranske diplomatije.

    Fars prenosi izjavu člana skupštinskog komiteta za nacionalnu bezbednost i spoljnu politiku Parviza Sorurija da je poseta delegacije IAEA pozitivan korak koji dokazuje da su namere Irana dobre i „umiruju spletke i klevete Zapada protiv iranskog nuklearnog programa“. Prema rečima iranskog poslanika, zapadne zemlje pokušavaju da predstave Iran kao zemlju koja zatvara svoje granice i protivi se razgovorima ili inspekciji UN.

    Nakerts je pred odlazak za Teheran u Beču rekao da će tim Agencije pokušati da reši sva nerešena pitanja sa Iranom i izrazio zadovoljstvo zbog predstojećeg dijaloga.

    SAD i njeni zapadni saveznici optužuju Iran da pokušava da proizvede nuklearno oružje pod maskom civilnog nuklearnog programa, što Teheran poriče, tvrdeći da je nuklearni program usmeren u miroljubive svrhe i namenjen proizvodnji energije. Lideri Evropske unije saglasili su se sa uvođenjem embarga na uvoz iranske nafte i zamrzavanjem uloga iranske centralne banke, pridružujući se SAD u novoj rundi preventivnih mera usmerenih na Iran, što Teheran ocenjuje kao „psihološki rat“, podseća Reuters.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE