Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Obrenovac: Radovi na keju uprkos niskim temperaturama

    Prva etapa radova na izgradnji keja u Obrenovcu u delu „Zabran“ počela je 16. januara, a radi se punom parom uprkos konstantnim niskim temperaturama. Radovi će trajati narednih godinu dana, a biće izgrađeno oko 600 metara nasipa. Kej će, pored zaštite obale od erozije, predstavljati i poslednju liniju odbrane od eventualnih poplava.

    Ovaj veliki projekat zajedničkim snagama izvode JVP „Beogradvode“ i opština Obrenovac, dok je izvođenje radova povereno „Vodoprivredi Smederevo“.

    U prvom, pripremnom delu, biće izgrađeni pristupni putevi, uklonjeno rastinje i biće urađen kameni nabačaj. Prema rečima predsednika opštine Obrenovac Željka Jovetića, izgradnjom keja veliku korist od uređivanja „Zabrana“ imaće svi Beograđani kojima je ovo mesto jedno od omiljenih kupališta.

    – Tokom prošle godine izgradili smo trim i biciklističku stazu, ali nam je cilj da zaštitimo obalu koju Sava bukvalno „jede“ i svake godine „uštine“ novi metar obale. Prema nekim podacima, reka je u poslednjih 40 godina „progutala“ čak 15 metara obale. Nakon završetka keja, povratićemo deo tog prostora, a kruna radova biće kad ceo „Zabran“ bude oplemenjen sportskim sadržajima – rekao je predsednik opštine Obrenovac Željko Jovetić.

    Kako kažu u preduzeću „Beogradvode“, kej će biti moderan i izgledaće poput onog u Zemunu.

    – Trenutno je u toku pripremna faza, što praktično znači da se sređuje teren za izvođenje obimnih radova, koji će početi kad se vreme prolepša. Prva faza radova obuhvata izgradnju oko 200 metara keja koji će se prostirati do ušća Kolubare u Savu. Uklonili smo stabla topole i nisko žbunje koje nam je otežavalo da kamioni i mehanizacija prolaze ka reci. Ovaj deo posla uglavnom se odvija ispod površine vode. Kada posao bude završen, napravićemo novi drvored – rekao je Ivan Karić, savetnik direktora JVP „Beogradvode“.

    Prema njegovim rečima, projekat uređenja korita Save u beogradskoj opštini Obrenovac jedan je od bitnijih investicija koje izvodi JVP „Beogradvode“ na teritoriji prestonice Srbije. Cilj projekta je da se zaustavi štetno dejstvo vode, kao i erozija koja znatno ugrožava okolinu.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE