Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Vežbama protiv dijabetesa

    Aerobne vežbe, odnosno vežbe u prirodi, kao i vežbe snage pomažu u regulisanju nivoa šećera u krvi, tvrde istraživači Univerziteta u Kalgariju i Otavi u Kanadi. Ovo je posebno važno za dijabetičare, koji boluju od dijabetesa tipa 2, koji je, ako se izuzme nasledni momenat, najčešće povezan sa gojaznošću i nedovoljnim kretanjem.

    Da bi potvrdili svoje pretpostavke, istraživači su angažovali 250 dugogodišnjih dijabetičara između 39 i 70 godina. Posle samo tri meseca vežbanja po 45 minuta nedeljno, pokazalo se da su opasnosti i rizici od različitih bolesti drastično smanjeni. Kombinovanjem šetnji i dizanja tegova, odnosno razvlačenja opruga, umanjena je opasnost od srčanih oboljenja i moždanog udara za petinu. S druge strane, rizik za oboljevanje očiju i bubrega umanjen je od 25 do 40 procenata.

    „Ovakvi rezultati dobijeni su zato što aerobne vežbe sagorevaju kalorije i poboljšavaju ceo kardiovaskularni sistem, od srca do ćelija. Istovremeno, vežbe snage čine mišiće jačim i osetljivijim na insulin“, istakao je Lari Deb, nekadašnji predsednik američke asocijacije dijabetičara, dodajući da su vežbe generalno zdravije, a u ovom slučaju još mogu da umanje nivo šećera, isto kao i bilo koja druga pilula.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE