Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Naučite dete da uživa u sportovima na snegu

    U nekim zemljama, bavljenje zimskim sportovima je moguće tokom cele godine. Sezona zimskih sportova kod nas podrazumeva period od kraja avgusta do maja, s tim što se sa ozbiljnijim treninzima obično počinje krajem septembra.

    Snežne aktivnosti i za najmlađe
     
    Igrarijama na snegu, deca mogu da se bave već krajem prve godine života. Počinje se sa tridesetak minuta, postepeno do sat-sat ipo. Kada dete poraste, sportske aktivnosti mogu da traju satima. Sa četiri-pet godina, mališan može da kliza, dok su šestogodišnjaci «podobni» da stanu na skije. Sa polaskom u drugi-treći razred, mogu da izaberu snoubord. Ostali zimski sportovi ih čekaju od dvanaeste godine, dok nekim – poput skeletona i boba, mogu da se bave tek sa šesnaest i više. To su preporučljive starosne granice. Naravno, odstupanja uvek ima, posebno ako su roditelji sportisti.

    Na snegu je zdravo 
     
    Iako neki roditelji strahuju da im se dete ne razboli na reskom zimskom vazduhu, efekat je upravo suprotan. Blagodaran je za mališane sklone prehladama, slabijeg imuniteta, za one koji imaju astmu, malokrvne. Dobro utopljeno dete, dok udiše zimsku svežinu, stiče otpornost. Zato ga ne treba prekidati u zimskim aktivnostima ako se zarumenelo ili mu curi nosić – to predstavlja svojevrsno „čišćenje“ organizma. Znak za uzbunu je ako mu usne pomodre, počne da drhti i bledo je. Osim toga, ukoliko se detetu piški po izlasku na hladan teren, to ne znači da se prehladilo, već je uobičajena reakcija dok se telo ne navikne. Važno je i da se izbegne zabluda da ishranu treba „pojačavati“ zbog hladnoće i davati detetu «jače» i obilnije obroke.

     
    Osnovama najrasprostranjenijeg zimskog sporta, mališana uče roditelji. Prvih par sezona moraju da ga nadgledaju, a kasnije su drugari u igri. Inače, mogu da posluže i stare sanke roditelja. Ako su drvene, sa donje strane imaju „nož“, koji treba da se išmirgla i namaže. Domaći recept je – šnitom slanine. Spuštanje sa glavom prema dole, ležeći na stomaku se NE preporučuje! To su elementi određenih sportova (poput skeletona) sa kojima se počinje – ne slučajno, pod nadzorom trenera, na specijalnim stazama, i u tinejdžerskim godinama!

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE