Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Izum našeg lekara najbolji u Evropi?

    Spoljni fiksatori skeleta „Mitković“ nominovani su za najbolji izum na Starom kontinentu, odnosno prestižno priznanje Evropske agencije za inovacije i patente. Pronalazak je osmislio prof. dr Milorad Mitković, direktor Ortopedsko-traumatološke klinike niškog kliničkog centra, član Akademije medicinskih nauka i redovni profesor na Medicinskom fakultetu u gradu na Nišavi.

    Fiksatori koje je dr Mitković inovirao – po ocenama u zemlji i svetu – omogućavaju najjednostavniji i najefikasniji metod u lečenju otvorenih preloma kostiju kod čoveka, bez kasnijih dodatnih operativnih korekcija tokom oporavka pacijenata. Štaviše, da ova inovacija predstavlja revolucionarno otkriće od svetskog značaja u zbrinjavanju otvorenih preloma kostiju ekstremiteta u mirnodopskoj, ali i ratnoj hirurgiji i ortopediji, nedavno je zaključeno i na pripremnom sastanku za veliki naučni skup, koji će biti održan u Bazelu.

    A u Švajcarskoj će jedna od tema – koja je već izazvala najveće interesovanje stručnjaka iz svetske medicine – biti posvećena upravo inovacijama dr Mitkovića, naslovljenim tako da nam svima služi na čast: „Srpsko iskustvo u lečenju ratnih povreda i rana s prelomima“.

    – Podneću referat upravo na ovu temu, sa pozicija uspešnosti zbrinjavanja ranjenih i povređenih tokom bombardovanja Srbije, 1999. godine – kaže dr Mitković, objašnjavajući kako je, upravo zahvaljujući njegovim fiksatorima, skraćen period lečenja, oporavak je brži i uspešniji, a mogućnost komplikacija svedena na minimum.

    Fiksatori skeleta „Mitković“, tokom poslednjih desetak godina, primenjeni su u tretmanu čak 25.000 pacijenata sa otvorenim prelomima, širom sveta, a – uz okolnost da se, posle sterilizacije, svaki može koristiti nebrojeno puta – u Srbiji je posebno primetno drastično smanjenje procenta invalidnosti. Godišnje se, samo u našoj zemlji, uštedi milion evra, jer se skraćuje vreme bolovanja, a povređeni se – posle efikasnog i kraćeg oporavka – brže vraćaju na posao.

    Niški stručnjak do sada je inovirao 43 uređaja za lečenje i zbrinjavanje pacijenata sa otvorenim prelomima kostiju. Osim u Srbiji, njegovi pronalasci u širokoj su primeni širom Evrope, a koriste ih i na klinikama SAD, Rusije i zemalja arapskog sveta. Inače, dr Mitković – osnivač je i šef jedne ortopedske klinike u Kuvajtu – osnovao je školu spoljne i unutrašnje fiksacije u Nišu, u kojoj se edukuju hirurzi iz zemlje i inostranstva.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE