Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Rak i tuberkuloza ubijaju Šapčane

    Tuberkulozu u šabačkom kraju, čija je zastupljenost, do pre samo nekoliko godina, bila daleko iznad republičkog proseka, sustigao je i „zamenio“ karcinom pluća. Na Grudnom odeljenju Opšte bolnice „Dr Laza K. Lazarević“, prošle godine, lečilo se 58 obolelih od tuberkuloze, dok je čak 558 hospitalizaciju pratila zastrašujuća dijagnoza – primarna maligna bolest pluća!
     
    Na alarmantne podatke ukazuje načelnica Pulmološke službe, dr Radenka Stanković, objašnjavajući i da se pacijenti sa kancerom u bolnicu smeštaju više puta godišnje, zbog hemoterapije, pa je i broj evidentiranih hospitalizacija nešto veći. Ipak, doktorka sa tridesetogodišnjom praksom napominje da nipošto ne treba zanemariti činjenicu da je broj obolelih od takozvanog adenokarcinoma pluća u porastu.
     
    – Posebno je u ekspaniziji karcinom bronha, gde pojava simptoma obično ukazuje na stadijum odmakle bolesti. Većim delom obolevaju pušači, ali moram da naglasim kako, i te kako, ima i nepušača. Zapazili smo da pluća, u novije vreme, ne pogađaju samo karcinomi specifični za ovaj organ, već je sve više adenokarcinoma, koji mogu biti prisutni i na jajnicima, želucu, materici… – objašnjava dr Stanković.
     
    Za rano otkrivanje raka pluća, nažalost, ne postoji pouzdan „skrining“, pa sagovornica „Novosti“ kaže da – u momentu kada senka postane vidljiva na rendgenskom snimku – obično bude već kasno. Navodi i primer pacijenta koji se, zbog glavobolja, obratio neurologu, pa je skenerom utrđena metastaza na mozgu, a snimkom da je u pitanju karcinom pluća.
     
    – Iako nikakvih simptoma opake bolesti nije bilo, ona je već pokazala metastaze… Zato je zdrav način života jedina moguća prevencija: počevši od prestanka pušenja. S druge strane, tuberkuloza je bila veoma rasprostranjena kao bolest siromašnih, ali je poslednjih godina je u padu, zahvaljujući programu kontrole koji je pokrenulo Ministarstvo zdravlja, odnosno edukaciji lekara, osoblja i pacijenata – kaže dr Radenka Stanković, navodeći kako u šabačkom kraju, koji se smatrao endemskim područjem, nema nijednog slučaja multurezistentne tuberkuloze, kada pacijent ne reaguje na lekove, niti koinfekcije sa HIV-om.
     
    Sve obolele, kaže, leče potpuno besplatno, čak i ukoliko nemaju zdravstno osiguranje.
     
    Pre nepunih mesec dana, posle supervizorske posete pneumofiziološkoj službi, šabački lekari pohvaljeni su i svrstani među vodeće u Republici.
     
    Iako je obolevanje od tuberkuloze i dalje iznad srpskog proseka, incidenca je znatno manja, a – zarad razrešenja problema – naredne godine će biti sprovedeno i radiofotografisanje stanovništva u selima po Mačvi.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE