Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Zob kao saveznik lepote

    Zob je izuzetno zdrava žitarica koja čisti, neguje i leči kožu. Izvrstan je izvor vlakana, omega-3 masnih kiselina, tiamina, gvožđa, beta glukana i antioksidansa avenantramida. Ova izuzetno zdrava žitarica pomaže u snižavanju lošeg holesterola, visokog krvnog pritiska i poboljšava imunitet. Redovno konzumiranje zobi može sprečiti dijabetes tipa 2 i rak dojke, posebno u kombinaciji s voćem.

    Najzdravija zobena kaša sastoji se od celovitih žitarica jer one imaju najveću nutritivnu vrednost. Zob se takođe koristi kao pomoć u uklanjanju neugodnih mirisa, na primer u hladnjaku, a mnogi je koriste za čišćenje pepeljara jer zobene pahuljice neutralizuju miris dima.
     
    Zob je takođe izvrstan sastojak tretmana za lepotu jer sadrži najbolju ravnotežu aminokiselina među svim žitaricama i održava prirodnu vlagu kože zahvaljujući ublažavajućim svojstvima. Hipoalergen je i može se koristiti za čišćenje, omekšavanje i piling, a prikladna je za sve tipove kože. Stari Grci i Rimljani koristili su zob u kupkama za lečenje kožnih oboljenja. U današnje vreme, zob se koristi za negu kože, ali i za ublažavanje iritacija kože uzrokovanih ekcemom, osipom i ogrebotinama.

    Kupka

    Kupka u zobenoj kaši pruža blagodeti vašoj koži. U kadu mlake vode dodajte šoljicu mleka, dve šollice nekuvane zobene kaše i kašiku meda. Kupajte se 10 do 20 minuta i vaša koža će biti hidratizovana i podmlađena. Zob, mleko u prahu i med možete staviti u zavežljaj i obesiti ga ispod slavine iz koje puštate vodu u kadu.
     
    Čišćenje lica

    Usitnite zob u mikseru i čuvajte u neprozirnoj posudi. Za dnevnu upotrebu, zob umočite u toplu vodu dok se ne napravi pasta. Očistite lice tom mešavinom i odstranite hladnom vodom. Nakon toga možete naneti hidratantnu kremu, ali zob je takođe izvrsna u hidratiziranju kože. Mnogi tvrde da je zob prirodni lek protiv akni. Najlakši recept je kuvati zob, ohladiti i naneti na problematična područja i ostaviti da stoji nekoliko minuta, zatim obrisati.
     
    Osim akni, zob je prikladna za njegu suve i iritirane kože. Umiruje kožu i ublažava posledice sunčevih opekotina i drugih iritacija, ima lekovit uticaj na kožu i otvara pore. U kombinaciji s mlekom, koje je takođe prirodan piling za kožu, zob je savršeno sredstvo za čišćenje osetljive kože.

    Piling

    Od zobi možete sami napraviti piling za lice. U mikseru usitnite dve kašike zobene kaše. Dodajte jednu čajnu kašiku sode bikarbone i malu količinu vode dok mešavina ne postane postojana poput paste. Nanesite na očišćeno lice, ostavite deset minuta i nežno odstranite hladnom vodom.
     
    Maska za lice
     

    Pripremite prirodnu masku za lice s zobi i mlekom. Ukoliko imate masnu kožu koristite jogurt, a za suvu kožu preporučuje se maslinovo ulje. Najpre usitnite zob, a zatim dodajte mleko. Nakon što se zob natopi mlekom, dodajte jogurt, ili maslinovo ulje i miksajte dok ne dobijete čvršću smesu. Nanesite pastu na lice i vrat i ostavite 20 minuta. Tada izmasirajte lice i operite toplom vodom.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE