Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Ulaganje u ekologiju- NIS-ov priroritet

    Do 2015. godine NIS-ovim strateškim ciljevima predviđeno je da zaštita životne sredine bude u potpunosti usaglašena sa evropskim standardima.

    Racionalno korišćenje prirodnih resursa, ekološka zaštita kroz smanjenje negativnog uticaja na zdravlje ljudi i životnu sredinu, priroteti su Naftne industrije Srbije i u ovoj godini. I to tim pre, što zadaci kompanije i njene poslovne aktivnosti nose određeni rizik po okruženje zbog čega NIS mora biti odgovorna kompanija i u ovom domenu.

    Politika upravljanja u oblasti zaštite životne sredine, industrijske bezbednosti i zaštite na radu doneta pre dve godine nastavlja da se primenjuje i u tekućoj godini i to kroz dugoročno regulisane ciljeve u oblasti ekologije.

    Definisanje dugoročnih ciljeva usklađeno je sa nacionalnim strategijama u oblasti zaštite životne sredine, kao i strategijom NIS-a u oblasti upravljanja zaštitom životne sredine, koje se poklapaju sa Zakonom o integrisanom sprečavanju i kontroli zagađenja, obavezama Kjoto protokola (izrada katastra gasova sa efektom staklene bašte), programom prelaza određenih postrojenja na obnovljive izvore energije, korišćenjem najboljih raspoloživih tehnologija.

    Ovakva politika upravljanja unutar kompanije već daje vidljive rezultate, a među najvažnijim su kapitalna ulaganja u ekologiju prošle godine od oko 35 miliona evra, koja će u 2012. biti tri puta veća.

    Do kraja ove godine NIS bi trebalo da završi modernizaciju rafinerijskih postrojenja u koje je uloženo više od 500 miliona evra, kako bi 2013.godine izašli na tržište sa visokokvalitetnim derivatima koji po svim standardima odgovoraju EU.

    Među prioritetima je redovna obuka zaposlenih u oblasti zaštite na radu i boljeg korišćenja kolektivnih i ličnih zaštitnih sredstava i opreme u procesu rada.

    Prioritet NIS-a i u ovoj godini biće veoma značajna investiciona ulaganja i suštinsko poboljšanje stanja životne sredine, kako sa pozicije uticaja proizvodnje na životnu sredinu, tako i sa pozicije proizvodnje goriva koji zadovoljavaju zahteve evropskih standarda kvaliteta i ekološke zahteve.

    Do 2015. Godine NIS-ovim strateškim ciljevima predviđeno je potpuno usaglašavanje sa evropskim i nacionalnim principima zaštite životne sredine, unapređenje tehnologija i proizvoda u cilju smanjenja emisija štetnih gasova, izgradnja novih postrojenja u skladu sa evropskim ekološkim normama.

    U realizaciju ovih ciljeva, NIS će do 2015. uložiti skoro 400 miliona evra što je 6,5 puta više od sredstava koja su kupoprodajnim ugovorom planirana za zaštitu životne sredine.

    Pored ekoloških projekata, NIS će investirati i u infrastrukturne projekte sa ekološkim efektom, kao i u modernizaciju benzinskih stanica i projekte energetske efikasnosti koji posredno utiču na poboljšanje životne sredine. Prve benzijske pumpe s poptuno novim vizuelnim identiteom, u tri boje, već su otvorene.

    Jelena Petrović

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE