Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Svaki šesti građanin alkoholičar

    Srbija je na četvrtom mestu u Evropi po potrošnji alkoholnih pića, a čak svaki šesti punoletni stanovnik naše zemlje je alkoholičar.
     
    U Srbiji se, uprkos zastrašujućim podacima, ovom ozbiljnom socio-ekonomskom problemu decenijama ne poklanja potrebna pažnja.
     
    Više od 40 odsto stanovnika Srbije svakodnevno konzumira alkohol, pokazuju istraživanja Instituta „Batut“.
     
    Alkohol teško narušava i fizičko i mentalno zdravlje, a život skraćuje i do 15 godina. Uprkos tome, u Srbiji još nije razvijena svest da je alkoholizam bolest. 

    „Moj alkoholičarski staž trajao je nekih 15 godina. Razvijao se i negovao se u sredini u kojoj sam živeo. Na poslu je postojao visok prag tolerancije alkoholizma“, kaže Milan Simeunović, lečeni alkoholičar. 

    U Srbiji se samo jedna petina ovisnika od alkohola leči i vraća normalnom životu. Preduzeća su ranije alkoholičare slala na lečenja, a danas im uručuju otkaz. Najviše trpi porodica. 

    „Prvo mi je motiv dala supruga, a kasnije i šira porodica i prijatelji koji su me podržavali u nameri da se izlečim. Jer, u početku ni ja nisam imao predstavu da je to uopšte bolest. U društvu vladaju zablude da je to karakterna osobina i da svojevoljno može da se prestane, što u praksi, naravno, da ne može“, objašnjava Simeunović. 

    Alkoholizam je u 90 odsto slučajeva uzrok huliganskog ponašanja. Alkohol remeti mišljenje i opažanje. Ljudi koji piju pogrešno tumače izraz lica ili izjave sagovornika, što je uzrok konflikta. Alkoholizam je i uzrok patološke ljubomore, nasilja u porodici, ali i ekonomske propasti porodice. 

    „Porodica alkoholičara najviše pati. I zato naš tretman i počinje od toga da celu porodicu dovedemo. Alkoholizam je hronična bolest. Znaci, terapija mora da traje dužea, bar dve godine i mi imamo jedan širok spektar programa“, kaže za B92 Vesna Jovanovic Čupić, neuropsihijatar. 

    Lečenje je uspešno u preko 70 odsto slučajeva, ali alkoholičar neće sam odlučiti da se leči, jer ne shvata da ima problem. Zato mu je potrebna pomoć. 

    „Dobrovoljnost u lečenju ne postoji. To je jedna od zabluda. Uvek je iza odluke nekakva prinuda. Problem u porodici, problem na radnom mestu, problem sa zakonom, materijalni problem…“. kaže Ljiljana Jovančić, klinički psiholog. 

    U Srbiji je u državnim ustanovama lečenje alkoholizma besplatno. Lekari, ipak, upozoravaju da je hitno potrebna akcija celog društva jer se u tranziciji, zbog nesigurnosti koju nosi samo broj žena alkoholičara petostruko uvećao.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE