Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Sve je više nebezbednih abortusa

    Veliki broj abortusa širom sveta stavlja žene u veliki zdravstveni rizik pokazala su nedavna istraživanja. Naime, Svetska zdravstvena organizacija ukazuje da godišnje od hiljadu žena, 28 obavi abortus.
     
    Ipak, odnos između ukupnog broja nestručno sprovedenih namernih pobačaja porastao je sa 44 odsto koliko je iznosio 1995. na 49 odsto 2008. 

    Nebezbedni abortusi, su tako među glavnim uzročnicima smrtnosti trudnica širom sveta i odnose se na procedure izvedene van bolnica, klinika i operativnih sala, bez nadzora kvalifikvanog osoblja. Žene su ranjivije na opasne infekcije ili krvarenja u takvom okruženju. U zemljama u razvoju, naročito onim sa restriktivnim zakonima protiv abortusa, većina njih se obavlja nebezbedno. U Africi se u potpunom odsustvu uslova obavi 97 odsto abortusa. 

    U poređenju sa 95 odsto nebezbednih namernih pobačaja u Latinskoj Americi, postoji 40 odsto u Aziji, 15 odsto u Okeaniji i 9 odsto u Evropi. 

    Kako bi poredili ovakve brojke, naučnici su koristili istraživanja, zvanične statistike i podatke dobijene sa klinika. Zaključeno je da je u 2008. bilo 2,2 miliona više abortusa nego u 2003. 

    U zemljama u razvoju, procenat trudnoća koje se završe abortusom pao je sa 36 odsto u 1995. na 26 odsto u 2008. Nebezbedni abortusi izazovu sedam od osam smrti majke. Ipak, kada bi bili adekvatno sprovedeni, smrtnost majke bi bila 14 puta manja od one na porođaju. 

    U naredne četiri godine u planu je da se iz Velike Britanije siromašnim zemljama dodeli pomoć u vidu pristupa kontraceptivnim sredstvima za 10 miliona žena. To bi trebalo da spreči na milione neželjenih trudnoća i smrti izazvanih nestručno obavljenim abortusima.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE