Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Banka mleka hrani i tuđu decu

    Nekada su žene dojile i tuđu decu, jer njihove majke nisu imale dovoljno mleka. Iako je tehnologija napredovala, pa se bebe dohranjuju veštačkom hranom, zahvaljujući „Banci humanog mleka“ na Institutu za neonatologiju takve mame postoje i danas. Samo je način na koji ispoljavaju svoju plemenitost drugačiji.


    Majka trogodišnjeg Borisa i jednomesečnog Marka, Bojana Lalić sa Voždovca, jedna je od donorki koje hrane prevremeno rođene bebe. Višak mleka koji ostane posle Markovog ručka, Bojana pažljivo izmlaza pumpicom, sipa u posebno obeležene bočice i skladišti u zamrzivaču. Medicinska sestra Tatjana Radosavljević pozvoni joj jednom nedeljno na vrata i odnosi isporuku od dva i po litra mleka za mališane koji leže u inkubatorima u Institutu, od kojih su neki na rođenju bili teški manje od kilograma.

    – Kada sam rodila starijeg sina, nije postojala „banka mleka“ i dnevno sam bacala više od pola litra – priča Bojana. – Bilo mi je jako žao što znam da ima bebica kojima je ova hrana potrebna, a nisam mogla da im pomognem. Kada sam rodila Marka nisam uopšte imala dilemu, pozvala sam ljude iz Instituta i prijavila se za donora. Majka koja ima veću količinu mleka koju njeno dete ne može da posisa, svejedno mora da se izmlaza. Sigurno nikom nije veliki napor da to mleko stavi u bočice i pokloni bebama kojima je potrebno.

    Ekipa iz „Banke humanog mleka“, sestra Tanja i vozač, „krstare“ svakodnevno prestonicom i sakupljaju ovu dragocenu tečnost za novorođenčad, od majki u svim delovima grada. Prošle godine imali su 83 porodilje koje su dale oko 800 litara mleka.

    – Boleč i Sremčica su trenutno najudaljenija naselja u kojima imamo humane majke – objašnjava medicinska sestra.

    – Očevi su posebno fascinirani ovom idejom i nekada su toliko srećni, kao da oni daju mleko, a ne mame. Vole sve da organizuju i osećaju se dobro kad pomažu. Žene koje se prijavljuju su pre svega dobre osobe, koje imaju svest da će njihov trud nekom mnogo značiti. Imali smo jednu trudnicu koja nas je pozvala još početkom decembra, iako joj je termin tek krajem januara i još ne zna ni da li će imati dovoljno za svoju bebu. Javljaju nam se i mame iz drugih gradova, ali nažalost nigde van Beograda ova služba ne postoji.

    Dr Slavica Simić, načelnica u „Banci humanog mleka“, napominje, da osim ovih majki, čija su deca zdrava, u akciji prikupljanja mleka učestvuju i mame čije se bebe leče u Institutu za neonatologiju. One su zajedničkim snagama prošle godine donirale 4.580 litara mleka. Tako je Bojana Jovanović, iz Radobića, kod Mionice, rodila blizance Jovana i Stefana, a ima toliko mleka da i posle njih dvojice ostane još hrane za mališane u inkubatorima.



     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE