Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Struju krade ko stigne

    Sve je češće nelegalno priključenje na elktrovodove, kao i na vodovodnu i kanalizacionu mrežu. Predsednici MZ Trbušani i Preljina tražiće smenu šefa Komunalne policije.


    Krađa električne energije, nelegalni priključci na elektro-vodove, ali i na vodovodnu i kanalizacionu mrežu, sve su češća pojava u ovom delu Srbije. U pojedinim naseljima na obodu grada na Moravi, a posebno u okolnim selima, meštani masovno – sami, ili uz pomoć majstora – uvode vodu i struju u svoje stambene objekte, ne plaćajući, pri tome, bilo kakve naknade za priključke.

    Po rečima predsednika MZ Trbušani, Miodraga Jaćimovića, u ovom selu na vodovodnu mrežu „divlje“ se priključilo četrdesetak domaćinstava, zbog čega je mesna zajednica oštećena za oko 25.000 evra. Slično je i u MZ Preljina, gde je evidentirano 50 nelegalnih priključaka na vodovodnu i kanalizacionu mrežu, s tim što je ovde javna tajna da čovek iz sela – uz odgovarajuću nadoknadu – sam priključuje domaćinstva, ne prezajući da, kad mu zatreba za „biznis“, prekopa i asfaltirani lokalni put!

    – Gradski vodovod, odnosno dovođenje rzavske vode u Trbušane i Prijevor finansirale su ove dve mesne zajednice, uz pomoć građana. U početku, devedesetih godina, priključak na glavni vod koštao je oko 2.500 maraka, a danas je 625 evra za domaćinstva, odnosno 1.875 evra za pravna lica, s tim što postoji mogućnost plaćanja na 12 rata – kaže Jaćimović. – Većina meštana je platila priključke, ali otkrili smo 42 slučaja gde vlasnici nisu platili ovu obavezu. Najgore je što su oni od JP „Vodvod“, bez obzira što su nelegalno priključeni, dobili knjižice i sada uredno plaćaju potrošeno.

    Jaćimović i njegov kolega, predsednik MZ Preljina, Milijan Minić, kažu da su se više puta obraćali Komunalnoj policiji, dokumentujući im ovaj problem, ali su se oni proglasili – nenadležnima! Zato će, s obzirom da su obojica i odbornici u Skupštini grada, kažu, zatražiti smenu šefa Komunalne policije, Minje Radosavljevića…

    I u čačanskoj „Elektrodistribuciji“ muče veliku muku sa neovlašćenim korišćenjem struje, odnosno nelegalno priključenim korisnicima. U protekloj godini, po rečima Aleksandre Lukić, zadužene za odnose sa javnošću, iznos koji je fakturisan za neovlašćeno utrošenu električnu energiju iznosi 17 miliona dinara, a od toga je naplaćeno tek 6,5.

    – Smanjenje krađe struje, pored naplate, prvi je prioritet i „Elektrodistribucija“ u Čačku postigla je najbolje rezultate u čitavoj Srbiji. Tokom 2011, obavljeno je više od 13.500 kontrola mernih mesta na području koje pokrivamo, a to su: Čačak, Gornji Milanovac, Lučani, Ivanjica i Sjenica. Zamenjeno je oko 7.000 električnih brojila, ugrađeno 2.320 MTK uređaja i izmešteno stotinak mernih mesta – zaključuje Lukićeva.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE