Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Prosečan Srbin otežao čak 5,5 kg

    Prosečan Srbin deblji je nego ikad! Ima oko pet kilograma više nego pre 20 godina i pripada armiji od 1,3 miliona „debeljuca“, koliko ih trenutno ima u našoj zemlji.


    Podaci iz istraživanja zdravlja stanovnika Srbije pokazuju da svaka druga odrasla osoba ima prekomernu telesnu masu (54,5%). Višak kilograma podjednako muči žene i muškarce, a najznačajniji skok, kada su kilogrami u pitanju, zapaža se u dobi od 45 do 74 godine.

    Najviše zabrinjava brzina kojom u Srbiji raste broj debelih ljudi. Tako je procenat gojaznih među odraslim stanovništvom 2000. godine bio 17,3 da bi se za samo šest godina popeo na 18,3. Broj debelih u tom periodu povećao se za čak 70.000. Stručnjaci se slažu da ćemo, ako se ovaj trend nastavi, vrlo brzo postati nacija debelih ljudi, stomak uz stomak sa Amerikancima ili Britancima. Iako kod nas nema egzaktnih i potpunih novijih istraživanja, većina stručnjaka spremna je da nezvanično „sračuna“ da smo se ugojili (u proseku) između četiri i pet kilograma u odnosu na period od pre dvadesetak godina.

    Kalorije na sve strane

    Tatjana Mraović, specijalista higijene i dijetolog sa VMA, kaže za Press da se po trendu gojaznosti polako, ali sigurno približavamo visokorazvijenim zemljama koje odavno kubure sa ovim problemom.

    – Gojaznost je bolest savremenog društva koja, nažalost, muči i sve veći broj Srba. U svetu je 2000. godine broj gojaznih prvi put bio veći od broja pothranjenih. Trend porasta gojaznosti nije više karakterističan samo za razvijene zemlje, već je prisutan i u nerazvijenim zemljama, u koje spada i Srbija. Gojaznost je naročito uočljiva u urbanim sredinama, poput Beograda. Osnovni razlog za prekomernu težinu leži u većoj količini kalorija koje unosimo. Recimo, prosečna porcija u Srbiji je pre 20 godina iznosila 333 kalorije, a danas 590 kalorija, što je skoro duplo više – ističe dr Mraović.
     
    Naša sagovornica navodi da problem nije samo u količini hrane već i u vrsti namirnica koje svakodnevno konzumiramo:

    – Danas se mnogo više jede masna hrana. Veliki problem predstavlja i to što je fizička aktivnost opala, a sedenje je postalo način života karakterističan za sve slojeve stanovništva.

    Naša sagovornica kaže da je gojaznost uzrok nastanka mnogih problema – bolesti srca, moždanog udara, dijabetesa…

    – Spektar bolesti koje se javljaju kao posledica gojaznosti je vrlo širok. Naučno je dokazano da se kancer dojke i materice češće javljaju kod gojaznih žena, a kod gojaznih muškaraca veći je procenat obolevanja od raka prostate i debelog creva – upozorava dr Mraović.

    Dr Dragan Mićić iz Centra za laparoskopsku hirurgiju KCS, gde se izvode operacije gojaznih, ističe da u Srbiji postoji tendencija porasta indeksa telesne mase.

    – Deblji smo nego pre 10 ili 20 godina, to je sigurno. Zanimljivo je da su prema novim istraživanjima najdeblji ljudi u južnoj Evropi, dakle, u Španiji i Italiji, a najčešće se propisuje maditeranska dijeta. Uzrok je što se mladi u ovim zemljama više ne hrane zdravo kao njihovi preci, već pribegavaju brzoj hrani i borave pred televizorom – ističe Mićić.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE