Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Odnos sa majkom je uzorak za sve emotivne veze

    Odnos koji novorođenčad uspostave s majkom u prvih 18 meseci snažno će utiecati na ponašanje u romantičnim odnosima tokom života, otkrivaju rezultati najnovijih istraživanja.

    Čovekov osećaj poverenja, ljubavi, kao i sposobnost rešavanja konflikata razgovorom definiše se već u ranom detinjstvu. Ukoliko se sa detetom postupa loše, ono će kad odraste postati agresivno i sklono svađama, dok će bebe čije su majke bile pažljive i pune podrške znati da reše probleme sa svojim partnerima.

    Iako odrasli ljudi s godinama promene stavove prema ljubavnim vezama, stari obrasci ipak izađu na površinu u stresnim situacijama. Istraživački tim posmatrao je sedamdesetpetoro dece od rođenja do 30-ih godina života. U istraživanje su bili uključeni i njihovi bliski prijatelji i partneri.

    Deca, sada odrasle osobe, konstantno su kroz život ponavljala emocionalne i socijalne obrasce iz detinjstva koji su nastajali u kontaktu s roditeljima, posebno majkom.  Istraživači su se posebno fokusirali na njihove sposobnosti rešavanja sukoba s kolegama iz školske klupe, najboljim prijateljima i ljubavnim partnerima.

    „Odnos s majkom je prvi odnos s nekom osobom koji imamo u životu. Stoga će nam taj odnos u kasnijem životu poslužiti kao uzorak za sve ostale veze. Ako je vaš odnos s majkom bio dobar velika je verovatnoća da ćete i kasnije znati kako što bolje da funkcionišete u emotivnim vezama“, kazao je Džefri Simpson, profesor s Univerziteta u Minesoti.

    Na osnovu odnosa koji dete ima s majkom u prvih 12 do 18 meseci života može se predvideti ponašanje u romantičnim vezama 20 godina kasnije.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE