Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Vojvodina: Sve veći broj obolelih od karcinoma

    Lekari Instituta za plućne bolesti u Sremskoj Kamenici, tokom 2011. godine, kod 1.290 pacijenata dijagnostikovali su karcinom respiratornih organa, uglavnom pluća, što je za 90 više nego godinu dana ranije, izjavio je u ponedeljak za „Novosti“ prof. dr Milan Antonić, direktor te zdravstvene ustanove.

    – Rast broja slučajeva najtežeg oboljenja pluća je, u najvećoj meri, posledica intenzivnog i kontinuiranog stresa kojem su ljudi, u ovom teškom vremenu, svakodnevno izloženi – dodao je Antonić.

    Ukupan broj ljudi sa teritorije pokrajine obolelih od karcinoma respiratornih organa je sigurno i veći i, sa velikom sigurnošću, može se tvrditi da se u 2011. godini kretao oko 1.500.

    – Pored našeg instituta, deo pacijenata, naime, odlazi u slične ustanove u drugim gradovima – iz južnih delova Vojvodine u Beograd, a iz severnih u Segedin, u Mađarskoj. Najzad, dijagnostikovanje se za pacijente iz zapadne Bačke vrši i u Opštoj bolnici u Somboru – objašnjava on.

    Prosečna starost Vojvođana, obolelih od karcinoma pluća u 2011. godini je, precizira Antonić, 62 godine. Raspon starosti obolelih je, inače, veliki, pa je najmlađi pacijent kod kojeg je opaka bolest otkrivena imao svega 20, a najstariji 87 godina.

    Od ukupno 1.290 Vojvođana kod kojih je lane otkriven karcinom pluća, tri četvrtine su muškarci, a jedna četvrtina žene. Za takav odnos, kaže Antonić, nema racionalnog medicinskog objašnjenja, ali je činjenica da je u muškoj populaciji znatno više pušača svakako jedan od razloga za to.

    – Od ukupnog broja karcinoma koje smo mi dijagnistikovali, čak 90 odsto je otkriveno kod aktivnih ili bivših pušača – precizira direktor kameničkog instituta. – Pušački tumor, inače, čini 33 procenta svih otkrivenih tumora, a ispred je, sa 39 odsto, samo takozvani žlezdani tumor.

    Ono što je, pored intenzivnog rasta broja karcinoma, takođe zabrinjavajuće, jeste činjenica da se gotovo tri četvrtine obolelih lekarima javlja kasno, kada, praktično, više nema nade i kada ni hirurški zahvat ne može da pomogne. Zato je, prema Antonićevim rečima, u Kamenici prošle godine i obavljeno svega oko 250 operacija karcinoma pluća, naravno kod pacijenata kod kojih je bolest otkrivena na vreme, pa je i ta vrsta tarapije bila delotvorna.

    ZA ZRAČENJE LISTE ČEKANJA

    Za operaciju karcinoma pluća u Sremskoj Kamenici ne postoje liste čekanja, a isto važi i za terapiju citostaticima. Zbog ograničenih kapaciteta Instituta za onkologiju, smeštenog, inače, u neposrednoj blizini, na zračnu tarapiju se, međutim, čeka između tri i četiri meseca.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE