Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Suficit u izvozu hrane do 1,7 milijardi dolara

    Očekivana vrednost suficita u spoljnotgovinskoj razmeni poljoprivredno – prehrambenih proizvoda Srbije sa svetom u 2011. godini iznosi od 1,5 do 1,7 milijardi dolara, izjavio je savetnik predsednika Privredne komore Srbije (PKS) za poljoprivredu Vojislav Stanković.
     
    Zvanični podaci za decembar 2011., kako je rekao,  još nisu objavljeni, ali „bi trebalo očekivati vrednost izvoza od 2,7 do 2,8 milijarde dolara i uvoza od 1,2 milijarde dolara“.

    Prognozirani suficit u izvozu hrane iz Srbije za prošlu godinu je od 1,5 do 1,7 milijardi dolara, što „nijedan sektor domaće privrede nije uradio, a to nije imala nijedna zemlja koja je prošla tranzicioni period“, naglasio je Stanković.
     
    On je ocenio da će srpska poljoprivreda u ovoj finansijskoj godini koja će biti veoma teška zbog svetske ekonomske krize i situacije u evrozoni, biti pred velikim izazovom da očuva postojeće spoljnotrgovinske bilanse, ali i istakao da bi agrar trebalo da zabeleži još bolje rezultate u izvozu.

    Prema poslednjim podacima PKS, u spoljnotgovinskoj razmeni poljoprivredno – prehrambenih proizvoda Srbije sa svetom za 11 meseci 2011. zabeležen je suficit od 1,38 milijardi dolara.

    Iz Srbije je u tom periodu izvezeno hrane za 2,45 milijardi dolara, rast od 23,9 odsto u odnosu na isto vreme prethodne godine. Istovremeno je iz sveta uvezeno roba u vrednosti od 1,06 milijardi dolara, za 17,1 odsto više u odnosu na period januar-novembar 2010.

    Najvažniji proizvodi agrarnog porekla u izvozu u periodu januar-novembar 2011. bili su žuti kukuruz u vrednosti od 380,6 miliona dolara, rafinirani šećer od šećerne repe (135,2 miliona dolara) i zamrznuta malina ,,roland“ (94,4 miliona dolara). Slede merkantilna pšenica (78,6 miliona dolara) i jestivo ulje od suncokreta (75,3 miliona dolara).

    Posmatrano po odsecima, u izvozu dominiraju robne grupe: žita i proizvodi na bazi žita u vrednosti od 663,7 miliona dolara, te voće i povrće, sa ostvarenim izvozom u vrednosti od 600,6 miliona dolara. Na uvoznoj strani, među agrarnim proizvodima, dominiraju sirova kafa (88,4 miliona dolara), sveže banane su uvezene za 34,4 miliona dolara, sveže slatke pomorandže za 22,8, i cigarete čija je vrednost uvoza iznosila 36,3 miliona dolara.
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE