Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Buka u bolničkim sobama opasna po zdravlje

    Bolničke sobe svakako ne predstavljaju idealno mesto za odmor i oporavak, budući da buka u njima nekad dostiže nivo koji stvara motorna testera i veća je nego što bi trebalo da bude i danju i noću, upozorava američko istraživanje, obavljeno na Čikaškom univerzitetu.
     
    Istražujući slučajeve oko stotine odraslih pacijenata različitih bolnica, tim iz Čikaga je utvrdio da buka u njihovim sobama gotovo nikad nije bila u preporučenim granicama prosečnog i maksimalnog nivoa.

    Prema preporukama Svetske zdravstvene organizacije (SZO), buka u bolesničkoj sobi ne bi nikad trebalo da premaši nivo od 30 do 40 decibela. Međutim, tim iz Čikaga je utvrdio da je prosek buke u bolničkim sobama u SAD blizu 50, a ponekad se popne i do 80 decibela – što je gotovo ravno buci koju stvara motorna testera.

    Tokom noći buku uglavnom izazivaju razgovori između lekara i bolničara i zvuci alarma. U proseku su ispitanici prijavili kako u bolnici spavaju sat manje nego kod kuće i kako im je san često nemiran i nekvalitetan, što može da uspori njihov oporavak.

    Komentarišući ove nalaze, neki lekari ističu da je kod težih pacijenata sama bolest uzrok lošeg i isprekidanog sna jer medicinsko osoblje kod njih mora češće da ulazi i izlazi, da ih kontroliše, daje im lekove, itd.

    U krajnjem slučaju, pacijentima se preporučuje da u bolnici koriste štitnike za uši, kako bi imali više neophodnog mira.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE