Na Zemlju pada najtoksičnija svemirska letelica

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Na Zemlju pada najtoksičnija svemirska letelica

  Ruska sonda „Fobos“, jedna od najtežih i najtoksičnijih svemirskih letilica, pašće u narednih nekoliko dana na Zemlju, ali se stučnjaci slažu da je malo verovatno da će predstavljati veću opasnost po ljude.

  “Fobos”, koji je cilindričnog obilika, težak je 14,6 tona, otprilike veličine kamiona, i znatno je veći od dva nefunkcionalna satelita koji su prošle jeseni pali na Zemlju i završili u vodi, preneo je AP. Ruska svemirska agencija “Roskosmos” previdela je da će samo 20 do 30 fragmenata njihove sonde “Fobos” ukupne težine 200 kilograma “preživeti” ulazak u atmosferu i pasti na zemlju.
   
  Sonda je lansirana u novembru, a njena destinacija bio je Mars, gde je trebalo da pokupi uzorke, međutim, zbog kvara ostala je u orbiti oko Zemlje. Sonda ima 12 tona izuzetno toksičnog goriva, zbog planiranog dugog puta do Fobosa, jednog od satelita “crvene planete”.

  “Roskosmos” insistira da će toksično gorivo sagoreti u atomosferi i da ne predstavlja opasnost. Ovo je treći objekat koji iz svemira pada na zemlju u proteklih pet meseci – istraživački satelit NASA težine šest tona pao je u septembru, a nemački satelit od tri tone u oktobru, podsetila je američka agencija.
   
   

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE