Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Niko ne kažnjava nesavesno lečenje

    U novosadsko tužilaštvo u poslednje dve godine stigle su četiri prijave protiv lekara koje su građani optužili za nesavesno lečenje, dok se još tri krivične prijave nalaze u policiji.
     
    Do sada nijedan postupak nije završio izricanjem kazne, već ili odbacivanjem optužbe ili oslobađajućom presudom.
     
    Advokat Srđan Mihajlović kaže da se, s obzirom da je reč o medicinskoj struci, tužilaštvo i sud u ovim predmetima oslanjaju na procene veštaka, ali da se kolege, kao i u svakoj struci, uglavnom međusobno poznaju. Iz tog razloga, lako je uticati na tok veštačenja, jer većina lekara i veštaka su kolege s posla ili studija ili jednostavno ne žele da se suprotstavljaju međusobno, smatra Mihajlović.
     
    Da su Novosađani ipak veoma ogorčeni na zdravstveni sistem, potvrđuju u Udruženju pacijenata „Pravo na zdravlje“, kojem se godišnje obrate stotine nezadovoljnih građana. Najviše pritužbi stiže na račun Instituta za onkologiju u Sremskoj Kamenici, ali i na tretman u Kliničkom centru Vojvodine.
     
    Osnivač ovog udruženja, Miroslav Petrović, smatra da je epicentar korupcije u Ministarstvu zdravlja, te da je dovoljno pogledati parking ispred neke zdravstvene ustanove i videti šta voze direktori i načelnici. Petrović za „Blic“ napominje da je politizacija zdravstva najveći problem i da je preblaga kaznena politika samo jedan od njenih sindroma.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE