Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Narodni muzej na korak od obnove

    Arhitekta Vladimir Lojanica sa svojim timom nedavno je završio idejno rešenje za rekonstrukciju zgrade Narodnog muzeja u Beogradu. Ako sve bude teklo po planu, u narednih nekoliko meseci biće završen idejni projekat za obnovu zdanja na Trgu Republike.

    – Idejno rešenje je neka vrsta separata, u kome su više vidljiva tehnička nego dizajnerska rešenja – objašnjava Lojanica. – Ovo je međufaza, koja se odnosi na funkcionisanje instalacija, sigurnosnog sistema… U februaru ili martu idejni projekat bi trebalo da bude dostupan javnosti, a pre toga o njegovom usvajanju treba da se saglasi republička komisija.

    Lojanica očekuje da će, ako se ne dogodi ništa nepredviđeno, Muzej, na čiju se obnovu čeka bezmalo deset godina, biti potpuno rekonstruisan krajem 2013. ili početkom 2014. godine. Ipak, primiče se početak rušenja, prepravljanja enterijera, sanacije zgrade… To će se najverovatnije dogoditi na proleće.
    Podzemni lift jedan od razloga izostanka gostovanja svetskih izložbi jeste neadekvatan ulaz za prijem eksponata. Veliki muzeji imaju stroge standarde, koje diktiraju osiguravajuća društva, o tome kako da se manipuliše vrednom muzejskom građom. Do sada je materijal pakovan i raspakivan praktično na ulici. Prijemno odeljenje biće smešteno dva sprata ispod zemlje. Platforma za lift nalaziće se u Čika Ljubinoj ulici.

    – Narednih dana biće postavljene skele oko zgrade. Pre početka radova na fasadi ona mora da se očisti, da se snimi postojeće stanje i da se uzmu uzorci plastike. To će potrajati nekoliko meseci – kaže Lojanica.

    Pre početka rušenja u zgradi moraće da se isele eksponati iz muzeja. Mesto gde će biti smešteni još nije pronađeno, što je bio glavni kamen spoticanja u prethodnom periodu.

    – O selidbi eksponata brine Ministarstvo kulture. Uglavnom, eksponati će morati da budu sklonjeni iz zgrade. Ne vredi ih prebacivati iz jedne prostorije u drugu. Manji deo predmeta je iseljen, a biće potrebno najmanje dva meseca da se svi iznesu. Postoji ograničenje da u toku dana ne može da se iznese više od 30 dela iz Muzeja, tako da će selidba predstavljati jedan duži proces.

    Radovi će biti podeljeni u nekoliko delova: pripremni i istražni, radovi na rušenju, radovi na sanaciji i rekonstrukciji fasade, grubi građevinski radovi, završni radovi na enterijeru muzeja, radovi na postavci… Svaki od njih je posebna faza i biće predmet odvojenih tendera. Realizacijom prve faze projekta, Muzej će imati 5.200 kvadrata izložbenog prostora, odnosno 1.500 više nego sada, a dobiće i 600 novih kvadratnih metara za depoe.

    – Treći sprat će biti adaptiran u izložbeni prostor – objašnjava Lojanica. – Planirane su i neke izmene na prvom i drugom spratu. Kancelarije na drugom spratu biće izmeštene u Ulicu Laze Pačua, tako da će se dobiti dodatni izložbeni prostor. Do dodatnog prostora za depoe došli smo novom organizacijom prostora ispod Trga, gde se nalazi nepotrebna tehnika ili neiskorišćen prostor. Rušenja su svedena na minimum. Planirana su samo tamo gde je to neophodno. U potpunosti smo ispoštovali sve uslove Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

    Četvrti sprat, koji je naknadno dozidan, moraće da se ruši zato što je potpuno dotrajao. U novom prostoru će biti smešteno odeljenje za konzervaciju i restauraciju, koje je do sada bilo na trećem, isto tako dozidanom spratu. Pre izrade ovog projekta, statičari su izračunali da bi staro zdanje moglo da izdrži deset odsto dodatnog opterećenja. Međutim, Lojanica tvrdi da posle svih intervencija temelji zgrade neće biti mnogo dodatno opterećeni, jer će koristiti nove, lake materijale.

    – Temelji su ojačani tokom prve rekonstrukcije, a spratovi će biti ojačani horizontalnim betonskim pločama.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE