Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    NS: Traži se da sve škole budu u programu „Škola bez nasilja“

    Skupštinski saveti za bezbednost i obrazovanje uputili su inicijativu da se obezbedi novac kako bi se sve škole u Novom Sadu uključile u program „Škola bez nasilja”, a njih je oko pedesetak.
     
    Predsednica Saveta za bezbednost Branka Bežanov ističe da je, predloženo da Gradsko veće, ukoliko postoji mogućnost, izdvoji pare iz budžeta grada kako bi se sve škole uključile u Unicefov program koji daje dobre rezultate, a u njemu sudeluju deca i roditelji. „Direktori aktiva škola su nam izneli i zastrašujući podatak da se na roditeljske sastanke odazove svega po pet-šest roditelja, a na vaspitanju dece ne može da radi samo škola,“ kaže Branka Bežanov.
     
    A vršnjačko nasilje u Novom Sadu povećalo se lane više nego duplo u odnosu na 2010. Na nedavnom zajedničkom sastanku skupštinskih saveta za javni red, mir i bezbednost i za obrazovanje i sport naglašeno je da je neophodno obezbediti saradnju roditelja sa pedagozima i izneto mišljenje da obezbeđenje u školama nije dovoljno. I istraživanje Unicefa pokazuje da je svako deseto dete u našim školama bilo izloženo nasilju u periodu od decembra do marta prošle godine. Prema istom istraživanju, dva odsto učenika bilo je agresivno.
     
    Razgovarali smo s učenicima jedne novosadske škole i oni s nam potvrdili da je nasilje veoma rasprostranjeno, a najveća nevolja im je to što ih maltretiraju učenici starijih razreda.
     
    Član Gradskog veća zadužen za obrazovanje Nemanja Starović kaže za „Dnevnik” da je imao krajem prošle godine sastanak s Gradskom upravom za obrazovanje i da je dogovoreno da se što više novaca ove godine izdvoji za projekat „Škola bez nasilja”, kako bi sve škole bile pokrivene. Istakao je da je prema podacima policije situacija u pojedinim novosadskim školama nasilja što se tiče znatno gora u odnosu na prethodne godine.
     
    „Od kada je uveden video nadzor, u pojedinim školama stanje je mnogo bolje. Kamere su dobre i kao preventiva, ali i te kako mogu da posluže ukoliko dođe do incidenta,“ dodao je Starović.
     
    Prema njegovim rečima, da bi se ovaj problem rešio na što bolji način, potrebna je saradnja između škole, roditelja i nastavnika i edukacija šta je to nasilje. Kada se kaže nasilje pomisli se na ono fizičko, međutim postoje i drugi vidovi, koji takođe mogu da budu opasni, navodi sagovornik. Projekat “Škola bez nasilja” se za sada sprovodi u sedam škola u Novom Sadu, a u okviru njega edukuju se nastavnici, učenici i roditelji. Tim projektom problem se rešava preventivno. Participacija za učešće iznosi 300.000 dinara.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE