Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    „Exxon“ dobio nadoknadu od 908 miliona dolara

    Naftni gigant “Exxon mobil” dobio je 908 miliona dolara od arbitražne komisije, pošto su vlasti Venecuele 2007. godine nacionalizovale jedan projekat ove firme. Nadoknada koju je dodelila komisija ne iznosi ni deset odsto od iznosa koji je “Exxon” tražio, prenosi BBC.
     
    Presudom, koju je donela Međunarodna privredna komora u Parizu, utvrđeno je da venecuelanska državna kompanija PDVSA ima obaveze prema “Exxonu” posle nacionalizacije njegove imovine. Nadoknada je manja od milijarde dolara, koliko je Venecuela ponudila u septembru, prenosi BBC.
     
    U izveštajima se navodi da je “Exxon” tražio nadoknadu od deset milijardi dolara jer mu je u pojasu Orinoko oduzet unosan projekat vađenja sirove nafte.
     
    Ovo je jedan od mnogih arbitražnih slučajeva koji se trenutno razmatraju nakon što je predsednik Venecuele Ugo Čavez naredio nacionalizaciju imovine pojedinih naftnih kompanija, uključujući “Exxon mobil” i “Konoko Filips”.
     
    “Exxon” se nada boljem ishodu u vezi sa razmatranjem nacionalizacije svog naftnog projekta u Kero negru, što je u nadležnosti druge arbitražne komisije.
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE