Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Bajatović: Omogućiti „Srbijagasu“ da posluje po tržišnim principima

    „Srbijagas će iz republičkog budžeta za 2012. godinu dobiti garancije prema poslovnim bankama od 390 miliona evra za održavanje tekuće likvidnosti. U ovom preduzeću tvrde da zbog niske cene gasa, i dalje moraju da se zadužuju, kako bi održali konstantno snabdevanje domaćinstava i privrede. Pregovore sa Vladom Srbije, o poskupljenju plavog energenta povešće već na proleće, ali promenu cenovnika nije realno očekivati pre leta.
     
    Prema rečima prvog čoveka „Srbijagasa“ Dušana Bajatovića, i posle poskupljenja cena gasa je za 20 odsto niža od tržišne.

    – Radili smo i tokom 2011. sa cenom koja je niža od tržišne, ali nismo kao u prethodne dve godine trpeli troškove kursnih razlika. Sa Vladom Srbije ćemo ozbiljno morati da pričamo po završetku grejne sezone, jer i dalje moramo da se zadužujemo kako bismo nabavljali energent, što nas veoma opterećuje. A energent mora da bude plaćen „Gaspromu“. Zato bi trebalo što pre omogućiti i „Srbijagasu“ i „Elektroprivredi Srbije“ da posluju po tržišnim principima, kao što to sada radi „Naftna industrija Srbije“.
     
    Nabavna cena gasa za prvi kvartal ove godine manja je za 12 odsto u odnosu na planirano, što je dogovoreno Aneksom ugovora o isporuci.
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE