Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Beli mantili u lisicama

    U obračunu protiv farmaceutske i medicinske mafije, Tužilaštvo za organizovani kriminal trenutno vodi 20 krivičnih postupaka.
     
    Ono je, kako je za „Novosti“ izjavila republički javni tužilac Zagorka Dolovac, u protekle tri godine za izvršenje koruptivnih krivičnih dela u oblasti zdravstva pokrenulo krivične postupke protiv 70 osoba, koje su nanele štetu republičkom budžetu za oko 1,1 milijardu dinara. To je gotovo trećina budžeta Ministarstva zdravlja za celu godinu.
     
    Poslednji u nizu slučajeva vezan za zloupotrebe u zdravstvu je afera prilikom nabavke vakcine protiv novog gripa. U septembru su uhapšeni Svetlana Vukajlović, bivša direktorka Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje, Vladimir Gravar, direktor „Jugohemije farmacije“, i Ljubomir Pavličević, direktor preduzeća „Detap“. Pre deset dana istraga je proširena i na Smiljku Mileusnić-Adžić, bivšu direktorku „Jugohemije“, koja se takođe našla u pritvoru.
     
    Prema zahtevu za sprovođenje istrage njima se na teret stavlja da su tokom 2009. godine iskoristili svoje položaje i za najpovoljnijeg ponuđača u nabavci vakcina izabrali kompaniju „Jugohemija farmacija“. Ova kompanija, prema tvrdnjama tužilaštva, nije ispunjavala uslove za to, a šteta koja je naneta budžetu Srbije, kako se navodi je 1,27 miliona evra.
     
    Krajem maja, pred Posebnim odeljenjem beogradskog Višeg suda otpočeo je glavni pretres protiv bivšeg direktora Instituta za onkologiju Nenada Borojevića i još sedam okrivljenih zbog navodnih zloupotreba u nabavci citostatika.
     
    Pored Borojevića, optužnicom Tužilaštva za organizovani kriminal, obuhvaćeni su i njegovi saradnici sa Instituta Zoran Bekić, načelnik odeljenja pedijatrijske onkologije, Ivan Popović, direktor apoteke, i Zoran Tomašević, pomoćnik direktora za zdravstvenu delatnost. Na optužnici su i Vojislav Petrović, generalni direktor „Roša“, Andreja Soretić, direktor onkološkog sektora kompanije „Farmasvis“, Predrag Marinković, šef poslovne jedinice farmaceutske kompanije „Astra Zeneka“, i Ana Matović, produkt menadžer te kompanije.
     
    Prema tvrdnjama tužilaštva, lekari Instituta za onkologiju su se od marta 2007. do 2009. godine, dogovarali sa predstavnicima farmaceutskih kuća da im unapred daju podatke o potrošnji citostatika i o planiranim postupcima javnih nabavki. Borojević je tako, navodi se u optužnici, u više navrata naplatio 11,2 miliona dinara, dok je načelnik Odeljenja pedijatrijske onkologije Zoran Bekić za iste usluge naplatio oko 17.000 evra.
     
    Borojeviću i Bekiću na teret se stavlja da su od svedoka Gorana Orlića, iz farmaceutske kompanije „Aktavis“, uzeli 95.000 evra, kako bi mu dostavili informacije potrebne za sačinjavanje najpovoljnije ponude na tenderu, da bi zatim zaključivali ugovore o kupovini citostatika. Tužilaštvo ističe da je ovim radnjama oštećen državni budžet za 859.422.462 dinara i 91.489 evra.
     
    U aferi vezanoj za nabavku opreme za bolnice u maju prošle godine podignuta je optužnica protiv dr Vladana Šubarevića, bivšeg gradskog sekretara, Nikole Milinića, bivšeg direktora KBC „Bežanijska kosa“, njegovog pomoćnika Dobrile Vekić, Slobodana Paunovića, suvlasnika i direktora preduzeća „Risip medikal suplajz“, Đovanija Akroljanija, direktora predstavništva italijanske firme „kedrion SPA“. Optuženi su i dr Zoran Ivanković, bivši direktor KBC „Zvezdara“, dr Milan Savić, direktor bolnice „Sveti Sava“, i dr Jasminka Jelić, nekadašnja direktorka Doma zdravlja „Dr Milutin Ivković“ na Paliluli.
     

     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE