Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Preplaćeni saniteti za milion KM

    Nabavka 51 sanitetskog vozila za 37 zdravstvenih ustanova u RS, koju je po narudžbini Ministarstva zdravlja RS pre dve godine obavio Fond zdravstvenog osiguranja, preplaćena je za oko milion maraka, pokazuje istraživanje „EuroBlica“.
     
    Dokumenti koji su analizirani jasno otkrivaju da su vozila iz te nabavke plaćena po 22.311 KM više nego što su isto takvo vozilo, od istog dobavljača, javne zdravstvene ustanove plaćale kada su sanitete samostalno nabavljale.
     
    Tako je, na primer, Dom zdravlja u Prnjavoru u 2009. sanitet, koji je sam nabavio, platio 74.230 KM, a samo godinu dana kasnije gotovo identično vozilo, koje je za njih nabavio Fond, morao je da plati čak 96.541 KM. Pri tom je, po planu nadležnih u zdravstvu, za nabavku ovog vozila Dom morao da sklopi i ugovor o kreditiranju na sedam godina, pa će ih ovo vozilo, sa bankarskim kamatama, koštati neverovatnih 130.899 KM.
     
    Ovo je samo još jedan od primera kako centralne nabavke u zdravstvu RS osiguranike koštaju neopravdano mnogo. Na sličan način stanovnici Srpske godinama preskupo plaćaju vakcine za sezonski grip.
     
    U zdravstvenim ustanovama koje su dobile sanitetska vozila po projektu Ministarstva i Fonda, smatraju i da su ih nadležni ovim aranžmanom nepotrebno izložili dugovima.
     
    U Fondu zdravstvenog osiguranja, međutim, u tome ne vide ništa loše, jer im, kažu, ni jedan Dom zdravlja nije prigovorio na sprovedeni postupak javne nabavke.
     
    – Po kojoj su ceni domovi zdravlja nabavljali sanitetska vozila i da li je ta cena niža, ne možemo da komentarišemo. Da bi bilo moguće da se napravi poređenje potrebno je da se zna kada su oni nabavljali vozila, koja je oprema bila predviđena itd. Međutim, bez obzira na to, u javnoj nabavci koju je sproveo Fond, bilo je moguće izabrati najpovoljnijeg ponuđača samo između prispelih ponuda koji su ispunjavale sve uslove – stav je Fonda.
     
    Iz računa za obe vrste nabavki, koji su u posedu redakcije „EuroBlica“, međutim, vidi se da su razlike između vozila minimalne. Radi se o istom modelu i tipu vozila.
     
    – Pežo bokser, istih karakteristika, a oba su kupljena od istog dobavljača. Oba vozila morala su biti i dorađena, odnosno opremljena, da bi bila sanitetska vozila.
     
    Jedina razlika je, međutim, u tome što je u tenderu Fonda zdravstvenog osiguranja traženo da se u doradi koristi poseban materijal ABS PMMA, koji ispunjava zahteve nekoliko evropskih standarda. To je, tvrdi dobavljač, toliko i poskupelo sanitete koji su nabavljeni tenderom Fonda, u odnosu na one koje su domovi zdravlja samostalno nabavljali. Činjenica je, međutim, da i jedno i drugo vozilo jednako služe za prevoz pacijenata i zadovoljavaju iste potrebe, što je „EuroBlicu“ potvrđeno i u domovima zdravlja u RS. Šta više, u domovima u ruralnim mestima tvrde da su vozila koja su Ministarstvo i Fond nabavili za njih nepraktična, jer su velika i neprilagođena uskim i lošim putevima u tim opštinama.
     
    U Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite RS kažu da su odlučili da nabave 51 sanitetsko vozilo, nakon što su u zdravstvenim ustanovama u oktobru 2006. sproveli istraživanje o broju sanitetskih vozila, njihovoj starosti i opremljenosti. Nabavku je sledeće godine odobrila Vlada RS, ali je tender raspisan tek u 2009. godini. Vozila su, kažu, isporučivana te i 2010. godine.
     
    – Vozila i dorada sanitetskog prostora ispunjavaju standarde sanitetskih vozila za medicinski prevoz koji su definisani u zemljama EU, a omogućeno je dodatno opremanje vozila medicinskom opremom po fazama – objašnjanje je pomoćnika ministra zdravlja Milana Latinovića.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE