Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Bakterija čira štiti od dijareje

    Osobe čiji je želudac inficiran bakterijom helikobakter pilori, koja izaziva čir na ovom organu, možda su zaštićenije od nekih vrsta dijareje, ukazuje istraživanje obavljeno na Univerztitetu Tel Aviva.
     
    Ova bakterija je naročito česta među stanovništvom zemalja u razvoju, a infekcija njome daje simptome samo kod manjeg procenta zaraženih, prenosi Rojters.

    Telavivski tim, kojim je rukovodio Dani Koen, istraživanje je obavio na 595 izraelskih vojnika, od kojih se jedna trećina tokom obuke obratila lekaru zbog dijareje.

    Svi vojnici su pre početka obuke dali krv, a na osnovu tog uzorka je utvrđeno koji od njih su bili još od ranije hronično zaraženi bakterijom h. pilori.

    Ustanovljeno je da su vojnici zaraženi pomenutom bakterijom bili pod 60 odsto manjim rizikom da obole od dijareje zbog infekcije bakterijom šigela. Uz to su bili i pod manjim rizikom da dobiju dijareju zbog zaraze ešerihijom koli.

    Jedno od objašnjenja je da h. pilori dovodi do povećanja kiselosti u stomaku, što može da onemogući nekim bakterijama izazivačima dijareje da se tu nastane.

    Drugo objašnjenje koje nudi izraelski tim je da infekcija bakterijom h. pilori možda nagoni imunološki sistem zaraženog na veću aktivnost, koja sprečava negativno delovanje drugih bakterija koje mogu da izazovu dijareju.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE