Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Film u Srbiji u 2011.

  Usvajanje Zakona o kinematografiji obeležilo je kraj 2011. godine, koju je Ministarstvo kulture proglasilo Godinom filma, povodom stogodišnjice prvog srpskog igranog filma “Život i dela besmrtnog vožda Karađorđa”.

  Planirano je da tom prilikom bude konačno otvoren novi dom Jugoslovenske kinoteke, ali je posle svečanosti održane u tom zdanju povodom završetka građevinskih radova, ostao još veliki posao na opremanju kako bi ovaj lepi prostor bio stavljen u funkciju. Tako je digitalno restaurisana kopija “Karađorđa” prikazana na jubilej premijere ipak u staroj sali Muzeja kinoteke, u krugu stručnjaka i ljubitelja, a bez predstavnika državnih organa.

  Država nije imala sluha ni za slučaj “Avala filma” i nekada veliki studio je, uprkos mnogim apelima filmske zajednice, otišao pod stečaj.

  U budžetu nije bilo para za sufinansiranje domaće produkcije, pa je tek u jesen odobreno 150 miliona dinara za ukupno deset projekata. Zbog ukupne situacije predsednik Upravnog odbora Filmskog centra Srbije Predrag Miki Manojlović podneo je ostavku još početkom godine. U maju je na to mesto postavljen Darko Bajić.

  Na umetničkom planu godinu su obeležili debitanti – Nikola Ležaić sa igranim filmom “Tilva Roš” i Mila Turajlić sa dugometražnim dokumentarcem “Sinema komunisto”, oboje višestruko nagrađeni na domaćim i međunarodnim festivalima. Doajen Miloš Radivojević predstavio je film “Kako su me ukrali Nemci”, čijoj je premijeri u “Sava centru” prisustvovao predsednik Srbije Boris Tadić. Među petnaesetak novih srpskih filmova publika je ove godine najviše volela “Montevideo, Bog te video” Dragana Bjelogrlića, koji je zabeležio više od 550.000 gledalaca i “Paradu” Srđana Dragojevića – oko 300.000, a od strane produkcije najviše posetilaca imao je fim za decu “Štrumfovi”. Procenjuje se da će ukupan broj gledalaca, koji raste četvrtu godinu zaredom, biti oko 2,3 miliona.

  Rešenje za staru, uništenu bioskopsku mrežu i dalje se ne nazire, ali sve bolje posluju sale u multipleksima, a među njima od ove godine i prvi digitalni bioskop u Srbiji – “Sinepleks” koji je otvorio agilni distributer “Megakom”, kao zajednički poduhvat sa jednom austrijskom kompanijom.

  Pored broja gledalaca, raste i broj festivala, pa je tako uz sve postojeće, 2011. donela i “Plavi zub” – sa filmovima snimljenim mobilnim telefonom i festival nezavisnih off filmova u “srpskom Holivudu” na planini Rudnik.

  Srbiju su posetili ugledni svetski sineasti Abas Kjarostami (Kustendorf), Nikolas Filiber (Sedam veličanstvenih) Rejf Fajns (Fest), Andrej Zvjagincev i Andreas Drezen (Festival evropskog filma na Paliću), Eran Kolirin (Autorski festival), kao i gosti Beldoksa, Sinema sitija, „Slobodne zone“.… Ipak, najveću pažnju javnosti privukao je dolazak glumca Krisa Nota (zvezde te-ve serije “Seks i grad”) koji je igrao u koprodukciji “Titanik” snimanoj u Kragujevcu.

  U 2011. godini nove filmove započeli su “praški đaci” Goran Marković (Falsifikator) i Goran Paskaljević (Kad svane dan), dok se njihov mlađi kolega sa studija u Pragu Emir Kusturica posvetio izgradnji Andrić-grada, mada i dalje najavljuje snimanje filma o Panču Vilji.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE