Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Izložba „Mostovi Beograda“ u Knez Mihailovoj do 22. januara

  Izložba „Mostovi Beograda“ postavljena je na uglu Knez Mihailove i Zmaj Jovine ulice, a njeni posetioci će do 22. januara imati priliku da se upoznaju sa starim, novim i zaboravljenim beogradskim mostovima.


  „Mostovi Beograda“ krase glavnu beogradsku, pešačku ulicu od 23. decembra, a na velikim panovima na kojima se nalaze njihove fotografije predstavljen je istorijski razvoj i značaj tih gradskih simbola.

  Izložbu čini osam trostranih panoa, oko kojih je uvek gužva jer privlace pažnju prolaznika, a na platnima su smeštene aktuelne i „arhivske“ fotografije mostova i tekstovi, koji prate njihovu sudbinu od 1884. godine do danas.

  Svaki pano posvećen je po jednom gradskom mostu, a na njima se može videti njihov nekadašnji, ali i aktuelni izgled, kako su noću osvetljeni i saznati ko ih je projektovao, kolika im je nosivost i koliko dugo su gradjeni.

  Posetiocima izložbe se, izmedju ostalog, predstavljaju prve skice i fotografije najstarijeg mosta na Savi, koji je za potrebe železnice pušten u funkciju još 1884. godine, a tu je i nekadašnji most Kralja Petra Drugog, koji se nalazio na mestu popularnog „Pančevca“.

  Na slikama su predstavljeni i noviji „simboli“ Beograda – Stari železnički most, „Gazela“, ali i tek izgradjeni Most na Adi.

  Organizator izložbe je Muzej grada Beograda, autor istoričar i viši kustos tog muzeja Darko Chirić, a dizajner Ivan Benusi.

  Fotografije za izložbu ustupljene su iz arhive Muzeja grada Beograda, opštine Čukarica i novinske agencije „Tanjug“, a pokrovitelj izložbe je grad Beograd.
   

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE