Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Na pregled se čeka i do deset dana

    Pregledi kod lekara opšte prakse trenutno se zakazuju za tri do sedam, nekada čak i 10 dana. Službu za zakazivanje je teško dobiti telefonom, pa se tako mnogi pacijenti odlučuju za čekanje pred ordinacijom. Iako tako pacijent rizikuje da mu dodatno skoči temperatura, ili da ”pokupi” još neki virus, ovo je trenutno jedini način da se dođe do antibiotika. Jer, otkako su pooštreni propisi za izdavanje lekova iz ove grupe, ni u najvećem broju privatnih apoteka oni ne mogu da se kupe bez recepta.
     
    – U ovom vakuumu propisa u najvećem gubitku su pacijenti, jer nemaju čime da se leče – kaže Dragutin Rajevac iz Saveza privatnih apotekara Srbije. – Svakodnevno nam dolaze ljudi sa upalom sinusa ili grla i traže neki antibiotik, jer do svog izabranog lekara ne mogu da stignu za dva-tri dana. U nepovoljnoj situaciji su i oni koji idu u privatne ordinacije, jer ne postoji obrazac privatnog recepta, pa mnogi apotekari izbegavaju da izdaju antibiotike na izveštaj lekara, strahujući od kazni inspekcije.
     
    Dr Nevenka Dimitrijević, lekar u Domu zdravlja Voždovac i predsednik Saveza sindikata i farmaceuta Srbije, smatra da pacijenti ne bi smeli da se dovode u situaciju da o svom trošku nabavljaju antibiotike, ali da lek može da se izda i ako je propisan na običnom parčetu papira sa faksimilom i pečatom lekara.
     
    – Nažalost, nije jedini problem taj što pacijenti u akutnoj fazi ne mogu istog dana da budu primljeni kod izabranog lekara, iako je to nedopustivo. Problem je i što je antibiotika sve manje. U ampulama trenutno imamo samo dva: ”penicilin” i ”gentamicin”, dok ”longacef” može da se prepiše tek posle antibiograma. Veliki je problem i nestašica antimikotika, lekova protiv gljivica, koje su jako rasprostranjene, naročito posle upotrebe antibiotika, i mogu da izazovu veoma nezgodne komplikacije.
     
    U domovima zdravlja kažu da je gužva, jer je broj pacijenata trenutno za 20 odsto veći nego obično, uglavnom zbog izdavanja potvrda o izboru lekara, koje mnoge firme traže za overu zdravstvenih knjižica.
     
    – Na opštoj medicini svaki lekar u smeni primi, u proseku, 35 pacijenata – kaže dr Đorđe Stojiljković, direktor Doma zdravlja Vračar. – To je mnogo, ali toliki je i normativ. Uz toliki priliv pacijenata, logično je da ne možemo istog dana da primimo sve koji bi kod lekara. Pacijenti moraju s tim da se pomire i da bar nedelju dana ranije zakažu posetu lekaru zbog terapije za hroničnu bolest. A, akutne pacijente primamo istog dana, s tim što moraju da sačekaju.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE