Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Uskoro normalizovana isporuka citostatika

    Direktor Instituta za radiologiju i onkologiju dr Zoran Rakočević najavio je da će uskoro biti normalizovana situacija sa citostatikom lekom „fluorouracil“.
     
    On kaže da su proizvođači koji imaju ovaj lek već najavili isporuke.
     
    Rakočević je kazao da će rezerve citostatika „5-fluorouracil“ na tom institutu biti dopunjene za mesec dana, a da će trenutne zalihe ovog leka potrajati do druge nedelje januara.
     
    „Očekujemo da ćemo po hitnom postupku, krajem januara, u najgorem slučaju početkom februara, doći do „5-fluorouracila“ i nastavićemo da ga dajemo svojim pacijentima. Rezerve koje imamo sada dovoljne su do druge nedelje januara“, rekao je Rakočević za „Politiku“.
     
    Rakočević je kazao da je izvesno da će se terapija kod pacijenata koji koriste ovaj citostatik produžiti, odnosno odložiti za jednu do dve nedelje, ali da taj period ne narušava bitno način lečenja.
     
    „Gde postoji mogućnost zamene leka nekim drugim citostatikom, primenićemo drugi lek. Nema potrebe da se u život ionako vrlo teških bolesnika unosi pometnja izjavama da lekova nema, da su zapostavljeni. To nije tako. RFZO, Institut za onkologiju, pa i ponuđači lekova čine sve da takvih situacija bude manje“, istakao je Rakočević.
     
    Dr Rakočević kaže da se ovi lekovi nabavljaju više puta tokom godine, u fazama, i da nije neuobičajeno da dođe do uglavnom prolaznih problema u snabdevanju.
     
    „Najčešće je reč o vrlo skupim citostaticima, kada je problem novac i to se uvek prevaziđe. Ovoga puta, a reč je o jeftinom leku, problem ima ceo Balkan i deo Evrope, ali mi smo dobili naznake od nekih proizvođača da će ponuditi dovoljne količine“, kazao je on.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE