Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    U Krivoj Reci uskoro otvaranje laboratorije za kontrolu mleka

    Do kraja meseca počeće sa radom laboratorija za ispitivanje mikrobiološke ispravnosti mleka u selu Kriva Reka.
     
    Rad laboratorije je deo projekta „Zlatiborko-Komski pašnjaci“ koji opština Čajetina realizuje u okviru prekogranične saradnje sa Crnom Gorom. Opštine Čajetina i Andrijevica već godinu dana sarađuju u okviru projekta koji je Evropska unija finansirala sa 235.000 evra.
     
    U opštini Andrijevica je nabavljena oprema za prikupljanje i čuvanje mleka, a za laboratoriju u Krivoj Reci u opštini Čajetina najsavremenija oprema koja omogućava preciznu kontrolu kvaliteta mleka.
     
    Pomoćnica predsednika opštine Čajetina Bojana Božanić je kazala da će ova usluga biti dostupna svim proizvođačima mleka u Zlatiborskom okrugu.
     
    – U narednih pet meseci dok traje projekat, uzorkovanje mleka biće besplatno. Potom će rukovodstvo opštine razmotriti da li će laboratorija moći da se finansira iz dugih izvora ili će odrediti cenu za ovu uslugu koja će biti prihvatljiva za sve proizvođače mleka – kazala je Božanić.
     
    Konsultant na projektu Dragan Milosavljević je istakao da predstoji postupak akreditacije laboratorije u Krivoj Reci koju će obaviti ovlašćene državne agencije, kao i dobijanje sertifikata o validnosti i usklađenosti metoda koje se koriste u laboratoriji sa relevantnim međunarodnim standardima.
     
    „Osnovne funkcije laboratorije su analiza mleka za prevenciju pojava bolesti kod krava, posebno kliničkog mastitisa i kvalitativna analiza koja će štiti proizvođače mleka od samovolje mlekara, budući da se obračun cene vrši na osnovu rezultata tih analiza“, kazao je Milosavljević.
     
    Milosavljević je istakao da sa ovakvom laboratorijom uz podršku Zavoda za zaštitu zdravlja iz Užica i Inovacionog centra iz Arilja mogu da budu garantovani zdravstvena ispravnost i bezbednost hrane koja se proizvodi u Zlatiborskom kraju. Može se, po Milosavljeviću, raditi i na pribavljanju sertifikata o organskom poreklu te hrane i zaštiti geografskog porekla tradicionalnih proizvoda.
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE