Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Rusija ispostavlja račun za naftovod

    Rusija će obračunati sve troškove u vezi sa projektom naftovoda “Burgas – Aleksandropolis” i zatražiti od Bugarske izmirenje obaveza, izjavio je ruski ministar energetike Sergej Šmatko.
     
    Prema njegovim rečima, nakon obračunavanja troškova, koji su nastali u vezi ovog projekta, oni će u skladu sa procedurom biti dostavljeni bugarskoj strani.
     
    Bugarska je početkom decembra saopštila da odustaje od izgradnje transbalkanskog naftovoda “Burgas-Aleksandropolis”, jer je, kako je pojasnio ministar finansija Simeon Đankov, “uslovljena nemogućnošću njegove realizacije po uslovima i finansijskim parametrima sporazuma iz 2007. godine, koji su potpisale Rusija, Grčka i Bugarska”.
     
    Prema podacima bugarske Vlade, dug ove zemlje u zajedničkom projektu, zaključno sa novembrom, iznosi 6,2 miliona evra. Bugarski dug će se, međutim, uvećati, jer nije izmirivala obaveze za 2009, 2010 i 2011. godinu prema zajedničkoj projektnoj kompaniji, koju su formirali sa Grcima i Rusima, a u kojoj kontrolni paket poseduje ruski “Transnjeftu” za još 12,8 miliona leva, odnosno 6,4 miliona evra.
     
    Bugarski mediji tvrde da se ne isključuje mogućnost da kompenzacija Rusima i Grcima dostigne i milijardu dolara.
     
    Projekat “Burgas-Aleksandropolis” predviđao je izgradnju cevovoda dužine 300 kilometara za transport nafte iz Rusije u Grčku zaobilaženjem preopterećenog crnomorskog moreuza, kapaciteta 50 miliona tona godišnje.
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE